Under hösten ökade antalet utförda hemtjänsttimmar i Uppsala väsentligt snabbare än antalet äldre som beviljades hemtjänst. Fortsätter ökningen under 2013 kommer hemtjänsten att göra ett underskott på cirka 20 miljoner kronor.
En anledning till att de utförda timmarna ökat så mycket är att systemet missbrukas av vissa hemtjänstutförare. Det säger Tomas Odin som är avdelningschefchef vid kommunens kontor för vård, hälsa och omsorg.
– Vi vet att det förekommer att man tar betalt för tid då man inte varit hos de äldre.
Hemtjänstpersonalen har i dag mobiltelefoner som de använder för att logga in och ut mot en apparat som finns installerad hemma hos varje äldre. På så sätt får varje hemtjänstutförare betalt för den faktiska tid de tillbringar hos de äldre.
Personalen kan också logga ut manuellt, efter att ha lämnat den äldres hem. Tanken är att man även ska kunna få betalt för den tid som går åt till att exempelvis slänga sopor på vägen därifrån.
Men nu har kommunen fått uppgifter om att det finns en hemtjänstutförare vars personal både loggar in och ut hos äldre fast de över huvud taget inte har varit där. I själva verket sitter de kvar på kontoret.
– Vi vet att det har förekommit när vissa personer i en grupp har arbetat tillsammans på helger, säger Tomas Odin.
Vilken utförare det rör sig om, hur utbrett missbruket har varit eller om kommunen ska göra en polisanmälan, vill han inte säga eftersom saken fortfarande utreds. Men tipset kom från anställda på samma arbetsplats och har sedan bekräftats. Nu har ledningen inkallats till ett möte med kommunen.
Innebär det här att äldre inte har fått den hemtjänst de har behövt?
– Nej, det gör det inte, säger Tomas Odin.
Men missbruket av debiteringen är inte begränsat till en hemtjänstutförare. När det nya mobilsystemet infördes för två år sedan skedde nästan alla in- och utloggningar i de äldres hem. Under det senaste året har de manuellt avslutade besöken utanför hemmen ökat markant.
Och det finns indikatorer som tyder på att några hemtjänstutförare använder sig av manuellt avslutade besök för att debitera mer tid. Därför tar kommunen nu bort möjligheten att logga ut manuellt och inför i stället en schablonersättning för exempelvis soptömning.
– Jag tycker det är oerhört allvarligt att det finns hemtjänstutförare som använder våra gemensamma skattemedel för att öka sina egna intäkter, säger Ebba Busch (KD), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor.
Kan det bero på att ersättningsnivåerna generellt är för låga?
– Vi gör en översyn av det just nu. Men även om man tycker så kan vi inte ha utförare som står över våra avtal. Då får man sluta.
Hemtjänstutförare misstänks ha bluffat
När hemtjänstpersonalen påstod att de hjälpte äldre i deras hem, satt de i själva verket kvar på kontoret. Ännu en hemtjänstutförare i Uppsala misstänks nu för att ha tagit betalt av kommunen för insatser som aldrig utförts.
FAKTA
Inte första gången missbruk förekommer
Det är inte första gången som en hemtjänstutförare tar betalt av Uppsala kommun för blufftjänster. 2011 uppdagades att vårdbolaget Alvis vård & omsorg fakturerat för verksamhet som aldrig hade utförts. Företaget ska även ha brustit allvarligt i sina vårdrutiner. Kommunen sa då upp bolagets avtal med omedelbar verkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!