Hemtjänstens uppgifter kan tas över av näringslivet

Redan i höst införs nya rutiner för inköp av mat till äldre som bor hemma i Uppsala kommun. En del av hemtjänstens arbetsuppgifter kan tas över av näringslivet. Försöket inleds för ett 100-tal pensionärer i Vaksalaområdet. Om det faller väl ut kommer hela kommunen att omfattas. Utöver inköp kan även städning och tvätt komma att läggas ut på entreprenad.

Uppsala2004-09-21 00:00
Uppsala kommun undersöker nu olika lösningar för att slippa lägga stora personalresurser på inköp av mat, tvätt och städning till äldre personer som bor hemma. För närvarande har minst 1 000 personer i kommunen hjälp med inköp och andra hushållstjänster.
Senare i veckan kommer ansvariga för hemtjänsten i Vaksalaområdet att för bland annat pensionärsorganisationerna presentera ett nytt förslag för hur inköp av dagligvaror fortsättningsvis ska hanteras.
Mellan 100 och 120 personer omfattas inledningsvis av förändringen som bland annat innebär att en livsmedelshandlare får ansvaret för att varorna levereras.

Tungt bära hem mat
— Det har blivit så mycket diskussioner om kontokorten och om koderna att detta tagit sig alldeles för stora proportioner. Men vi tänker också på personalen när vi nu vill ändra systemet. Att handla mat och bära hem den är ett mycket tungt jobb och många i personalen får problem med nacke och axlar. De hushållsnära tjänsterna tenderar att ta över. Vi tror också att det blir lättare att rekrytera kvalificerad personal om arbetsuppgifter som handling inte ingår i det man
ska utföra, säger Gunilla Åkerberg, områdeschef för Vaksala, Gamla Uppsala och Almunge-Knutby.
Någon upphandling av tjänster har ännu inte gjorts.
— Det är en handlare som hört av sig och erbjudit sig att leverera maten. Vi har fått ett förslag från honom om hur det ska gå till. En del varor körs ut direkt till de äldre medan annan mat kommer till ett av kommunens servicehus och därifrån levereras av hemtjänstpersonalen hem till de äldres bostad. Det blir butiken som får ansvara för att kylväskor finns tillgängliga och används.

Hemkört utan avgift
Den livsmedelshandlare som erbjuder sig att utföra tjänsterna kommer enligt Gunilla Åkerberg sannolikt inte att ta ut någon avgift för hemkörning.
— För handlaren innebär ju detta han får kunder och han är väl nöjd med det. Jag tror inte heller att de äldre är beredda att betala någon större avgift eftersom de allra flesta handlar väldigt lite, säger Gunilla Åkerberg.

Matinköp faktureras
Rent praktiskt så ska hemtjänstpersonal samla upp inköpslistor som sedan faxas eller mejlas till butiken. Betalningssystemet ska också förändras,
— Butiken har lovat att de kan fakturera kunderna en gång i månaden, och på det sättet slipper vi kundkorten, säger Gunilla Åkerberg.
Kommunen undersöker också om tvätt och städning kan läggas ut på entreprenad. Ansvariga inom äldreomsorgen har besökt Malmö stad och Lunds kommun och studerat ett system som de tyckte fungerade bra.

Samhall sköter tvätten
— I Malmö sköttes tvätten av Samhall och vi håller nu håller nu på att räkna på vad detta skulle kosta att införa något liknande i Uppsala. I dagsläget är tvätt och städning mycket tidskrävande. Hur mycket personalresurser det tar kan jag inte svara på. Men ett rationellare system skulle göra att vi fick mer tid över till alla dem som allra bäst behöver hjälp, säger Gunilla Åkerberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om