Hemtjänsten kom inte inÄldre kvinna avled

En äldre kvinna i Rasbo hade tillsyn från hemtjänsten men öppnade inte dörren. Trots att tillsynen skulle ske dagligen väntade hemtjänsten fem dygn innan man bad polisen att ta sig in i hennes bostad.Kvinnan hittades vid liv men avled kort efteråt.

Uppsala2005-09-23 00:00
De dagliga tillsynsbesöken utfördes av det privata vårdföretaget Carema Omsorg AB. Den 10 september besöktes kvinnan av hemtjänstpersonalen men ingen öppnade. Även följande tre dagar ringde hemtjänsten förgäves på hemma hos kvinnan.
Efter totalt fem dygn tillkallades polis som tog sig in i huset. Kvinnan hittades i sin säng, svårt medtagen. Hon fördes till sjukhus där hon avled.
—Även tidigare hade det hänt att kvinnan inte öppnat. Med tanke på det är vår uppfattning att personalen inte gjorde fel, trots att det dröjde flera dagar innan man tog hjälp av polisen, säger Marja-Leena Sirén Sundström, regionchef vid Carema Omsorg AB.

Avvaktar utredning
Vad som orsakade kvinnans död och om hon hade kunnat räddas om hemtjänsten snabbare larmat polisen har Marja-Leena Sirén Sundström enligt egen uppgift ingen uppfattning om.
—Vi avvaktar resultatet av de utredningar som pågår.
Carema Omsorg AB har i dag stramat upp rutinerna.
—Om inte vårdtagaren öppnar kontaktas biståndshandläggaren för information och närmaste chef för åtgärder. Vi överväger även att be alla vårdtagare ge oss en kopia av sin bostadsnyckel, uppger Marja-Leena Sirén Sundström.
UNT: Vilka rutiner gäller för personalen om en vårdtagare inte öppnar vid tillsynsbesök?
—Vi har inte haft några rutiner. Anledningen är att något sådant här inte inträffat tidigare.
Carema Omsorg AB sköter hemtjänsten på uppdrag av Uppsala kommun. Borde då inte kommunen vid upphandlingen kontrollerat om företaget har tillräckliga rutiner?
—Jo, vi kontrollerar sådant. Vi får nu se över kommunens avtal med företaget. Finns inte tillräckliga rutiner får vi skriva in sådana, säger Jonny Husén (s), ordförande i kommunens äldrenämnd.
Carema Omsorg AB ska nu göra en lex Maria-utredning. Utredningen görs av en medicinskt ansvarig sjuksköterska, en så kallad Mas, som är anställd vid företaget.

Granska verksamheten
En Mas har till uppgift att oberoende granska verksamheten. Tidigare synades privata vårdföretag av Mas:ar som var anställda av kommunen.
Sedan i fjol är det tillåtet för privata vårdföretag att anställa egna Mas:ar. Kritiker menar att det är svårt för en företagsanställd Mas att göra en oberoende granskning av sin egen arbetsgivare.
—Utredningen kommer att göras extra noga, just för att det inte ska uppkomma några sådana misstankar, hävdar Marja-Leena Sirén Sundström.

Fotnot: Lex Maria innebär en skyldighet att utreda fel inom hälso- och sjukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om