Hemtjänstboom i Uppsala

Antalet hemtjänstkunder i Uppsala kommun har nått en ny rekordnivå. De privata vårdföretagens marknadsföring tros vara orsaken till att fler söker hemtjänst.

Carina Gustavsson besöker Märta Sundman.

Carina Gustavsson besöker Märta Sundman.

Foto: Monika Miranda Maureira

Uppsala2012-02-27 19:03

Radion skvalar i köket hemma hos Märta Sundman. Carina Gustavsson från kommunens hemtjänst spolar i kökskranen. Hon är hemma och hjälper till hos Märta som är en av många hemtjänstkunder i Uppsala kommun.
– Jag märker av att det har blivit fler som har hemtjänst, säger Carina.

Märta Sundman får besök av hemtjänsten varje dag. För henne betyder hemtjänsten inte bara hjälp med det vardagliga utan även att hon har ett socialt umgänge.
– Man får nya bekanta.
Att det är många olika personer bryr hon sig inte om.
– De är jättebra allihopa. De kommer och hjälper till när man vill det, säger hon.

Det är framför allt äldre med mindre behov av hemtjänst som står för ökningen. Det framgår av den senaste rapporten över perioden oktober–december 2011. Vid mättillfället i december var antalet personer med beslut om hemtjänst totalt 2  549 personer. På helåret blir det ett genomsnitt på 2  491 hemtjänstkunder. Det är det högsta antalet under de senaste fem åren.
– Vi ser att det är de äldre med mindre hemtjänstbehov som blir fler. Det är något som vi kommer att analysera vidare, säger Carina Kumlin, chef för biståndsenheten.

Troligen beror inte toppnoteringen på den förväntande ökningen av antalet åldringar, för den ökningen kommer att ske på längre sikt. Carina Kumlins gissning är att hemtjänstbolagen blivit bra på att marknadsföra sig. Under förra året var det cirka 1  000 personer som gjorde ett aktivt val av en hemtjänstutförare.
– De här företagen annonserar ju om sina tjänster. Det kan bidra till ökningen. Fler äldre ser att de har möjlighet att få hjälp.

Har kommunen varit för dålig på att informera äldre om deras rättigheter?
– Det tror jag inte. Vi har en uppsökande verksamhet årligen bland äldre. Men jag tror att det har blivit enklare att kontakta en vårdgivare direkt än att gå via en biståndshandläggare.
Handläggaren kommer in i ett senare skede då hemtjänsten ska beviljas. Den statistik som kommunen redovisar består av beviljade insatser som sedan utförs i antingen kommunal eller privat regi.

Med mindre hemtjänstbehov menas servicetjänster som städ, tvätt och inköp. Större hemtjänstbehov innehåller även personlig omvårdnad. Carina Kumlin tror att de senaste årens utbyggnad av äldreboenden har inneburit en minskning av personer med stora hemtjänstbehov. För fem år sedan var det snudd på lika många hemtjänstkunder som i dag, men då var det också längre köer till äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om