Hemtjänstanställda förbjöds skicka avvikelserapporter

Anställda inom Ekeby Hemvård, som nyligen gjorde en lex Sarah-anmälan, har förbjudits av sin chef att skicka avvikelserapporter till äldrekontoret.Anmärkningsvärt tycker äldrekontorets chef.

Uppsala2007-05-09 00:01
På tisdagen berättade UNT att en grupp anställda inom hemtjänsten vid kommunalt drivna Hemvården Ekeby gjort en lex Sarah-anmälan. Enligt anmälan är de så underbemannade att de inte hinner utföra sina arbetsuppgifter hos de gamla i Norby och Sommarro vad gäller hygien, städning med mera.
När en uppgift inte utförs eller görs på fel sätt ska personalen skriva en avvikelserapport.

Anställda har ifrågasatt varför underbemanningen inte åtgärdats trots att avvikelserapporter lämnats till enhetschefen. Därför har anställda istället skickat rapporter till biståndsbedömare vid äldrekontoret, som kontrollerar hur vården fungerar.
Förra veckan hade enhetschefen Maria Berndtson ett möte med personalen.
- Hon var väldigt upprörd över att vi skickat iväg avvikelserapporterna och sa att vi absolut inte fick göra så. De problem som finns i omsorgen skulle vi lösa internt, berättar undersköterskan Amineh Barfroukht.

Äldrekontorets chef Tommy Winberg uppger att avvikelserapporterna i första hand ska till närmaste chefen.
- Men om det gäller biståndsinsatser som inte verkställs är det anmärkningsvärt om personalen blir tillsagd att inte lämna avvikelserapporter till biståndsbedömare. Upplever personalen att den inte får gehör är det inte fel att gå vidare.
Enhetschefen Maria Berndtson säger att det rörde sig om internt material och att hon bara försökte se till att personalen följer kommunens rutiner.
Enligt en av de anställda har personalen skrivit 50-100 avvikelserapporter under de senaste månaderna.
- Vi har begärt att få ta del av de rapporterna säger Carina Kumlin vid äldrekontoret, som startat en utredning efter personalens lex Sarah-anmälan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om