Hemtest hjälper fler att upptäcka cancervirusinfektion

Infektion av ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer är flerdubbelt vanligare bland kvinnor som inte kommer till de gynekologiska hälsokontrollerna än bland kvinnor i allmänhet. Det visar resultaten av en ny svensk studie.

Överläkare Erik Wilander visar den "pinne" som används vid hemtester.

Överläkare Erik Wilander visar den "pinne" som används vid hemtester.

Foto:

Uppsala2006-07-04 00:00
— Det är tydligt att kvinnor som avstår från den gynekologiska hälsokontrollen utgör en högriskgrupp för livmoderhalscancer, säger professor Erik Wilander, överläkare vid cytologiska laboratoriet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Det är vid cytologiska laboratoriet som analyserna görs av de cellprover som tas på alla kvinnor som kommer till de gynekologiska hälsokontrollerna. Via provet är det möjligt att i tid upptäcka och behandla bort förändringar i livmoderhalsens slemhinna som skulle kunna utvecklas vidare till cancer.
Sedan den gynekologiska hälsokontrollen infördes för några årtionden sedan har såväl antalet fall av livmoderhalscancer som dödligheten i sjukdomen sjunkit kraftigt.
— Ett stort bekymmer är dock att många kvinnor avstår från att komma. Trots upprepade kallelser har ungefär en femtedel inte lämnat cellprover under minst fem år, säger Erik Wilander.
I den nya studien har forskarna prövat ett par alternativa sätt att nå ut till kvinnor som under lång tid inte deltagit i den gynekologiska hälsokontrollen.
Kvinnorna erbjöds att i hemmet själva ta ett enkelt prov från slidan och skicka in det till cytologiska laboratoriet. Med provet går det att påvisa om kvinnan är infekterad av någon av de stammar av det virus, HPV, som orsakar de allra flesta fallen av livmoderhalscancer.
Av 542 kvinnor som erbjöds att delta i studien skickade 224 in ett prov för analys.
Forskarna hade väntat sig att mellan fem och tio procent av proverna skulle påvisa infektion av någon av de farliga stammarna av HPV.
— Men till vår förvåning visade sig drygt var fjärde kvinna vara infekterad av högrisk-HPV. I åldersgruppen 35 till 42 år var till och med så många som var tredje infekterad, säger Erik Wilander.
I dag upptäcks hälften av alla fall av livmoderhalscancer bland kvinnor som inte lämnat cellprover under minst fem år.
— Med hemmatestning för HPV enligt vår modell bör det vara möjligt att upptäcka och behandla ett stort antal kvinnor i den gruppen innan utvecklingen till cancer nått så långt. Därmed skulle antalet fall av livmoderhalscancer kunna sänkas rejält, säger Erik Wilander.
Bästa sättet att få in en hög andel provsvar är enligt den nya studien att direkt med posten skicka hemtestet till kvinnorna. Då skickar nästan sex av tio tillbaka ett prov för analys.
— När kvinnorna i ett brev bara erbjöds att beställa testet, trots att det är kostnadsfritt, var andelen som gjorde det och skickade in provsvar betydligt lägre, säger Erik Wilander.
Studierna kring "hemmatestning" av olika grupper av kvinnor som inte kommit till de gynekologiska hälsokontrollena fortsätter.
— Förhoppningsvis kommer såväl Uppsala läns landsting som andra landsting att satsa på denna metod som ett komplement till den vanliga gynekologiska hälsokontrollen, säger Erik Wilander.


FAKTA: Livmoderhalscancer


I världsskala är livmoderhalscancer en av de allra vanligaste cancerformerna bland kvinnor. Årligen insjuknar i mer än 400 000 kvinnor i världen i denna cancerform.
I Sverige insjuknar varje år cirka 450 kvinnor i livmoderhalscancer. Flerdubbelt så många behandlas för förstadier till cancer i livmoderhalsens slemhinna.
Infektion av vissa former av vårtvirus, i synnerhet HPV16 och HPV18, är den viktigaste kända riskfaktorn bakom livmoderhalscancer.
Livmoderhalscancer behandlas i första hand med en operation, inte sällan tillsammans med strålning.
Livmoderhalsen, cervix, är den nedre delen av livmodern som mynnar i slidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!