I oktober ställde sig hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms län positivt till att kommunalisera hemsjukvården.
- Fördelen med en kommunaliserad hemsjukvård är att samarbetet mellan kommun och landsting ska fungera på ett sätt som gör att patienterna inte kommer i kläm, säger Stig Nyman (KD), äldrelandstingsråd i Stockholms län.
Mellan 1992 och 2009 skötte Sigtuna kommun hemsjukvården åt landstinget. En organisation tog hand om både omvårdnad, som städning och hjälp med hygienen, och medicinska insatser i hemmet. Modellen, som var unik i Stockholm, fick namnet Sigtunamodellen.
I samband med att vårdvalet infördes 2009 sa landstinget upp avtalet med Sigtuna kommun. Nu är de lokala politikerna glada att frågan återigen är på tapeten.
– Vi hoppas att det här förslaget mynnar i att det blir så att man kan återinföra Sigtunamodellen. Det var den modell som fungerade absolut bäst, säger Anders Fällmar, ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
I dag sköter kommunerna hemsjukvården i 10 av landets 21 län. I Västmanlands län tar kommunen över ansvaret nästa år. Och i Norrbotten har diskussionerna kommit långt.
I Stockholms län går det saktare. Men nästa år räknar landstinget med att presentera ett förslag för hemsjukvården i länet.
– Kommunernas ansvar och skyldighet för hemsjukvården kommer att vara lika i hela länet. Men varje kommun får själv bestämma om hur hemsjukvården ska organiseras och av vilka, säger Stig Nyman.
När Sigtuna kommun kan få tillbaka ansvaret är inte klart.
– Enligt projektplanen kan en kommunaliserad hemsjukvård träda i kraft tidigast 2014, säger Stig Nyman.
Överföringen ska finansieras genom skatteväxling. Det innebär att landsting sänker skatten med lika mycket som kommunerna höjer sin.
Då krävs att alla kommuner i Stockholms län beslutar om skatteväxling. Om en enda kommun säger nej blockeras uppgörelsen.