Hemsidans text förvandlas till ljud

Det lilla och relativt färska utvecklingsbolaget Phoneticom i Uppsala är först i världen med att lansera en lösning för att automatiskt skapa och förmedla syntetiskt tal av hemsidors innehåll via Internet. Lösningen kan bli till stor nytta exempelvis för funktionshindrade.

Uppsala2001-03-20 00:00
Phoneticoms tjänst som gör det möjligt att få hemsidors innehåll uppläst i dator har fått namnet Internet Sound Interface - ISI. Den kräver ingen installation av programvara eller tillbehör hos användaren. Inte heller krävs någon installation på den webbserver som härbärgerar sidan. Det enda som behövs är att sidor som vill utnyttja tjänsten är uppbyggda av god HTML-kod. Det finns några riktlinjer som måste följas. Exempelvis måste bilder ha alternativ-taggar och sidan får inte förutsätta att man uteslutande navigerar med mus (det vill säga inte bara med Java-menyer). För bästa funktionalitet får webbsidan gärna ha ramfria alternativ. Det finns också begränsningar. ISI klarar för närvarande inte av att hantera formulär.
Tjänsten är kostnadsfri för besökaren och betalas av det företag, den myndighet eller organisation som vill göra sina hemsidors information mer tillgängliga.

Ökad tillgänglighet
Det som utvecklats till tjänsten ISI, var från början tänkt som ett verktyg för att ljudsätta webbaserade sälj- och utbildningssidor.
I höstas fick företaget en ny medarbetare i Fredrik Larsson. Han är civilingenjör med inriktning mot datavetenskap och har avlagt forskarexamen i Uppsala. Fredrik Larsson är synskadad och tillförde Phoneticom såväl systemkunskaper som stor målgruppserfarenhet.
- Då vände ISI till att bli ett verktyg för att öka tillgänglighet, säger Niclas Bergström.

Alternativt gränssnitt
Internet Sound Interface kan sägas ge befintliga webbsidor ett alternativt gränssnitt. Det fungerar mycket schematiskt så här:
En webbsurfare går till en sida som utnyttjar ISI och väljer sedan en länk - eller förs automatiskt om tjänsteleverantören så önskar - till den "talande versionen" ungefär som man kan välja mellan olika språkversioner på en sida.
Länken leder besökaren till önskat material, men går genom ISI-servern dit information från den efterfrågade sidan hämtas. Innehållet utvinns och omvandlas till ljud med talsyntes och förmedlas sedan till besökaren.

Navigera utan mus
Den som på detta sätt surfar genom ISI-servern, ser sidans traditionella innehåll och utseende i nedre delen av webbfönstret. I en ny övre ram finns ISI-funktionerna med knappar för att välja mellan dem. När besökaren följer länkar på sidan så "följer ISI med". Valmöjligheterna är:
  • läs text
  • läs länkar
  • gå till länk nummer (ISI numrerar automatiskt länkar på sidan)
    hjälp
  • till ISI-portalen
  • spara (användaren kan spara hem texten som ljudfil, för att kunna lyssna på den flera gånger eller i frånkopplat läge i lugn och ro).

    Dessa val i webbfönstret har kopplats till tangentkommandon, för den som inte kan hantera mus (fungerar för närvarande endast med PC och med IE 5 eller 5.5 som browser) Har datorn nödvändig utrustning för röstigenkänning ska det också gå att navigera med rösten. Den som gör ett felaktigt val, får lika automatiskt upplysning om det av en hjälpröst.
    Tjänstens HTML-tolk strukturerar medverkande sidors innehåll på ett logiskt och enhetligt sätt. ISI skapar alltså en enhetlig navigation för sidor som i det vanliga webbläsarfönstret kan se tämligen olika ut.
    ISI fungerar oberoende av användarens datortyp. Det enda som krävs är att användaren kan nå Internet - modemanslutning räcker - och har en dator som kan spela upp ljud.

    Ungt företag
    Phoneticom grundades för ett och ett halvt år sedan av ett gäng Uppsalakillar med brett kunnande i systemering och progammering, samt med erfarenheter från olika dator- och ljudföretag.
    - Ljud var vår starka sida, säger Niclas Bergström, en av grundarna och företagets vd. Vi ställde oss frågan hur man kan använda ljud för att förbättra dagens Internettjänster.
    Deras problemformulering innehöll flera aspekter, bland annat pedagogiska behov, barns förmåga samt funktionshindrades problem och särskilda krav.

    Stort användningsområde
    Företaget ser ett stort användningsområde för sin tjänst. Den vänder sig till alla som i någon mening kan ha svårt att tillgodogöra sig information på webben. Det kan vara barn, personer med liten datorvana, funktionshindrade med särskilda behov på grund av synskada, dyslexi, begränsad rörlighet eller intellektuellt funktionshinder. Men tjänsten kan också välkomnas av dem som inte orkar läsa långa texter på skärmen, men kan tänka sig att lyssna på dem.
    Dessa särskilda behov blir också större i takt med att allt fler tjänster görs tillgängliga på webben, samtidigt som alternativen försämras eller avvecklas, exempelvis post- och bankservice.
    - Det kommer alltid att finnas alternativ, men de kommer att vara dyrare eller sämre, säger Fredrik Larsson.
    Ytterst är ökad tillgänglighet en demokratifråga, menar Niclas Bergström.
    Parallellt med arbetet på att finputsa ISI och föra produkten från försöksverksamhet till drift, jobbar Phoneticom med att utveckla ISI Phone Access, som ska göra hemsidor och Internettjänster enkelt tillgängliga via ett ljudgränssnitt baserat på talsyntes och som nås direkt via tonvals- eller mobiltelefon.

    Klicka här för att lyssna på ett utdrag från artikeln.

    För att lyssna på artikeln behöver du programmet realplayer (version 6 eller
    senare) som du kan ladda ner på www.real.com
  • Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!