Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie, som publiceras i vetenskapstidskriften PLoS ONE.
– Även om det vi har gjort inte precis är raketvetenskap kommer det förhoppningsvis att hjälpa laboratorier världen över att kunna använda metoder som de tidigare inte haft råd med, säger docent Johan Kreuger vid Institutionen för medicinsk cellbiologi, Uppsala universitet.
Inom medicinsk och biologisk forskning är det ofta viktigt att kunna filma levande celler, till exempel för att följa hur de regerar på gifter eller läkemedel. Instrumenten för att göra detta är dock ofta dyra, ibland från hundra tusen kronor och uppåt.
– Med vår metod kan kostnaden för utrustningen skäras ner till bara några tusen kronor. Även om vårt hemmabygge inte klarar allt som mer avancerade instrument kan göra lämpar det sig väl för många typer av experiment på celler, säger Johan Kreuger.
I studien har Uppsalaforskarna med hjälp av en vanlig mobiltelefon, ett par 3D-printade plastdelar och en del lättillgänglig elektronik uppgraderat ett vanligt standardmikroskop till ett instrument för att i en bra miljö odla och producera högupplösta filmer av levande celler.
– Sådana mikroskop brukar det finnas gott om på universitetslabb och sjukhus, även i tredje världen, och mobiltelefonen vi använde var inte ens av senaste modell, säger Johan Kreuger.
Även om instrumentet i första hand är tänkt som en möjlighet för forskningslaboratorier i låginkomstländer tror forskarna att det också kan komma till nytta på andra håll.
– Många av våra egna experiment kan med fördel göras med denna metod och på så sätt bidra till att kapa köerna till och bättre utnyttja de mer avancerade instrumenten, säger Johan Kreuger.
Forskarna ser sitt "hemmabygge" som ett exempel på hur den nya tekniken med 3D-skrivare kommer att förändra arbetet i forskningslaboratorier världen över.
– Med den kan forskare med begränsade medel få tillgång till metoder som tidigare varit alltför dyra. Men den gör det också möjligt att komplettera den utrustning man har med delar som specialdesignats för just de experiment man vill göra, säger Johan Kreuger.