– Det är helt sjukt alltså. Det är ju skattepengar, säger Aras.
Aras och hans fru letar bostad och han har stått fem år i Uppsalahems bostadskö. Men de kan ändå bara få en nyproducerad etta för närmare 7 000 kronor, med inflyttning i mars. Socialen går inte med på detta utan tycker både att kostnaden är för hög och att det är för lång tid till inflyttning för att binda upp sig vid ett löfte att betala hyran.
I stället hoppas man att det ska gå att ordna en annan bostad. Uppsalahem uppger för UNT att det under 2011 exempelvis gick att få en tvåa i Gottsunda med kötid mellan fyra och fem år. Men enligt vad Aras fått veta krävs det i år minst sex års kötid för att bli erbjuden en av Uppsalahems lägenheter som inte är nyproduktion.
Under väntetiden bor Aras och hans fru kvar för 750 kronor dygnet i sitt ”dubbelrum small, 7–9 kvadratmeter, med fönster”. Normalpriset vardagar är 945 kronor. Helgpriset 745 kronor, så kommunen får en viss rabatt.
Aras berättelse väcker reaktioner hos Åsa Danielsson, chef för den kommunala myndigheten Bostadssamordningen.
– Så där får det inte vara. Det låter mycket märkligt, säger hon.
Åsa Danielsson menar att tillfälligt boende i regel inte ska pågå längre än tre månader. Under tiden ska den som får hjälp ges stöd att själv skaffa en bostad.
– Man förväntas jobba för att hitta egna lösningar.
Den kommunala kostnaden under januari–maj för tillfälligt boende var 1,9 miljoner kronor. Bostadssamordningen räknar med att det i genomsnitt är 45 personer eller hushåll som har tillfällig bostad beviljad. Enligt Åsa Danielsson ligger snittkostnaden på 300 kronor per dygn.
Hon uppger att det inte är lätt att få tillfällig bostad som stöd av kommunen. I maj beviljades det till tio personer, enligt Åsa Danielsson.
Kommunen har inte någon bra statistik för att jämföra kostnaderna bakåt i tiden.
– Det har varit svårt att samordna. Men även under 2011 uppskattades snittet till 45 personer. Jag tror att det blir svårt att komma under 45.
Bostadssamordningen vid Uppsala kommun kom i gång i september i fjol och jobbar med boende för socialt utsatta på uppdrag av fyra kommunala nämnder.
– Vi ska göra rätt saker för skattepengarna och säkra att vi får bra kvalitet. Vi vill inte att några ska tjäna pengar på detta.
Tanken är att det ska ske genom ett större kommunalt ansvar för lägenheterna, antingen genom en upphandling eller att kommunen hyr och själv sköter en del av driften.
– Vi jobbar nu med fastighetskontoret för att hitta egna lösningar.
Hemlösa tvingas bo kvar på hotell
Aras och hans fru har bott på Hotell & Vandrarhem Centralstation i Uppsala sedan i höstas, sammanlagt i ungefär åtta månader. Kostnad: 750 kronor per natt. Eller 22 500 kronor i månaden.
FAKTA
Ska arbeta förebyggande
Hösten 2011 startades myndigheten för bostadssamordning. Ett 20-tal handläggare gör jobb som tidigare hanterats på flera olika ställen. Syftet är bland annat att minska kostnaderna, öka effektiviteten och boendekvaliteten. En annan fördel är att bedömningarna nu blir lika för alla som söker. En av uppgifterna är att arbeta förebyggande så att folk inte blir vräkta. Bostadssamordningen riktar sig enbart till socialt utsatta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!