Hemlösa ska kartläggas
Under måndagen startar en kartläggning av Uppsalas hemlösa. På Socialstyrelsens uppdrag ska kommunens socialtjänst, kriminalvårdsanstalter och frivilligorganisationer samla in uppgifter om hemlösa i kommunen. Mary Nilsson, chef för Uppsala kommuns individ- och familjeomsorg tror att antalet hemlösa är ungefär lika stort som vid tidigare kartläggningar.
-Det är en liten andel som sover i trapphus och på offentliga toaletter, säger Mary Nilsson, chef för Uppsala kommuns individ- och familjeomsorg.
Syftet med Socialstyrelsens nationella kartläggning är att göra en uppskattning av antalet hemlösa . Den första kartläggningen av hemlösa genomfördes 1993. För sex år sedan genomförde man den senaste undersökningen. Enligt den kartläggningen fanns 8 440 hemlösa i Sverige. Mary Nilsson har ingen uppfattning om antalet hemlösa i Uppsala förändrats sedan senaste kartläggningen.
Nya målgrupper
-I Uppsala har nämnden för vuxna med funktionshinder startat olika stödboenden för hemlösa och missbrukare. Det tror jag har haft stor betydelse. Men sedan kan det ha uppstått nya målgrupper som jag inte är medveten om. Så visst kan siffrorna ha förändrats, säger Mary Nilsson.
Kartläggningen av kommunens hemlösa beräknas pågå under hela veckan.
-Alla klienter som vi känner till kommer att räknas in. Det handlar då i första hand om personer som är under utredning eller som får socialt stöd på något sätt. Men mörkertalet är stort. Jag tror inte att kartläggningen kan ge en komplett bild av situationen, säger Mary Nilsson.
Kan rymma mörkertal
Anna Qvarlander på Socialstyrelsen är ansvarig för hemlösprojeket. Också hon är medveten om att kartläggningen kan rymma mörkertal.
-Men det främsta syftet med kartläggningen är ändå att uppskatta omfattningen av hemlösa och utifrån det beskriva den situation som många hemlösa befinner sig i, säger Anna Qvarlander.
I årets kartläggning ska det särskilt framgå omfattningen av hemlösa barnfamiljer. Den enkät som används för att samla in uppgifter om hemlösa har utgått till landets socialtjänster, kriminalvården och frivillig organisationer.
- Vid förra kartläggningen kom enbart hälften av uppgiftsmaterialet från socialtjänsterna, resten kom från övriga organisationer och institutioner, säger Anna Qvarlander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!