Videon är inte längre tillgänglig
Enligt Jernhusen handlar det om att skärpa regler som redan finns; den som stör resenärerna och inte nyttjar lokalen för sitt rätta ändamål ska lämna lokalen. Reglerna kommer att tas på största allvar vid Jernhusens alla buss- och tågstationer i landet.
– När det blir vinter så blir stationsbyggnaden lätt en värmestuga för dem som inte har någonstans att ta vägen. Det handlar om EU-migranter, hemlösa och ungdomsgäng. Resenärerna får inte tillgång till toaletterna som används som duschar. Det blir vatten överallt och papper på golvet. Det har dock inte varit sådana problem i Uppsala, säger Jernhusens presschef Cecilia Granath.
I Uppsala, säger hon, finns ett bra samarbete med kommunens cityvärdar som hjälper till att avvisa personer som stör ordningen.
– Vi tydliggör nu de ordningsregler som funnits sedan tidigare. Man får inte ligga på bänkar, röka, dricka eller åka inlines inomhus. När det kommer många människor som inte följer ordningsreglerna eller ockuperar de funktioner som resenärerna har rätt till, då blir det problem.
Hur vet ni att det är människor utan färdbevis som förstör toaletterna?
– Vi har en kontinuerlig bevakning. Vi har bildbevis och har sett när 30-40 människor ställt upp dörren och turas om att duscha.
Enligt Jernhusen är det många irriterade och oroade resenärer som ringer och mejlar om att de inte kan använda stationernas väntsalar, sittbänkar, boxar och toaletter.
”Dessa klagomål har ökat markant under hösten”, skriver Jernhusen i ett pressmeddelande.
– Självklart vill vi att stationen ska vara till för alla, men om många använder stationen på ett sätt som hindrar eller försvårar för resenärerna att få ta del av den service de har rätt till, så måste vi agera på det, säger Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen.
I Uppsala gäller reglerna bara i stationsbyggnaden. Marken runtomkring ägs av Uppsala kommun. Tiggeri i stationsbyggnaden kommer att vara en bedömningsfråga från fall till fall, enligt Cecilia Granath.
– Står du i vägen så får du inte göra det, men det är inte tiggeriet som vi pratar om. Vårt ansvar är att utveckla stationen för resenären och våra hyresgäster.
Kommer ni att kräva färdbevis av folk?
– Nej, det har jag mycket svårt att se. Det kan bli en yttersta åtgärd.
Är det inte hårt att stänga ute hemlösa på vintern?
– Vi har full förståelse för att det låter så. Det är därför vi tar kontakt med kommunerna för att hitta ett bra samarbete.
När tog ni den kontakten, vintern är ju här snart?
– Det har vi gjort kontinuerligt. Att folk söker sig till stationsbyggnaderna händer varje år.