Hemlösa får inte matsvinnet

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2015-12-17 13:40

– Vi har 70-80 personer om dagen som kommer till Mikaelsgården och äter och maten räcker inte till. Oftast blir det soppa och bröd bara. Det är på tiden att livsmedelskedjorna tänker ett varv till tycker jag, när massor av bra mat slängs samtidigt som det finns ett enormt behov, säger Ewa Johansson, insamlingsansvarig på Uppsala Stadsmission, som bland annat driver dagverksamheterna Mikaelsgården och Crossroads.

I nuläget får Mikaelsgården donationer från Ica City, som består av frukt och grönt och bröd, sporadiskt från Coop Konsum Entré och bröd från Ica Luthagen. Den senare har även en stor grön låda som kunderna får köpa mat och lägga i som Stadsmissionen sedan hämtar. Men behovet är mycket större och alla som har en överblick över hur mycket bra mat butikerna kastar i sina sopor vet att möjligheterna borde vara enorma. Genomsnittsbutiken kastar bra mat för flera tusenlappar om dagen.

– De som skänker till oss behöver bara ställa ut maten och så kommer vi och hämtar den, så det blir inget extrajobb, säger Ewa Johansson.

Hon berättar också att Stadsmissionen skulle kunna tänka sig att starta en verksamhet som bara var inriktad på att dela ut mat, förutsatt att affärerna skänkte tillräckligt av sitt överskott.

Det är i första hand Uppsala Stadsmission som är i behov av mat. På Frälsningsarmén i Uppsala löser man matfrågan på annat sätt.

– Vi tar inte emot från mataffärer. Vi får den mat vi delar ut från Frälsningsarméns centrallager i Västerås där olika företag skänker. Det är främst torrvaror, olja, gryn, mjöl, konserver och annat. Det kan vara att en del i en last blivit skadad och så returneras hela partiet eller att det är kort till bäst före-datum och liknande, säger Eva-Marie Kilagård, verksamhetsansvarig.

För dem är omsättningen beroende på personal mer än tillgång på mat.

På Livets Ords verksamhet Värmestugan Grottan fungerar det i nuläget så att man handlar maten till sin frukostbuffé för egna pengar på mataffärer och bjuder de behövande på. De har heller inte hört sig för hos några butiker, men skulle välkomna donationer, vilket skulle betyda att man fick pengar över till annat, enligt verksamhetsansvariga Maj Avörn.

I Göteborg betalar en stor del av butikerna en avgift för att företaget Allwin ska hämta mat som sedan skänks till välgörenhetsorganisationer och i många andra städer i landet finns det gott om samarbeten mellan butiker och organisationer. Men i Uppsala fortsätter mat för tiotals tusen kronor kastas varje dag samtidigt som människor är hungriga.

Fakta De tar hand ommatsvinnet

I Göteborg hämtar företaget Allwin mot en avgift mat som annars skulle ha kastats från många matbutiker och skänker till behövande och i Stockholm öppnar i dagarna landets första så kallade ”social supermarket”, Matmissionen, där mindre bemedlade kan handla mat billigt.

I Uppsala går den mesta maten som blir över fort-farande till spillo.

Enligt Naturvårdsverket kastas cirka 70 000 ton matavfall av de svenska matbutikerna. Förmodligen rör det sig dock om mer än så eftersom mer grundliga undersökningar i Norge och Finland kommit fram till ungefär dubbelt så höga siffror per capita.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!