Hemlös 19-åring får ingen hjälp
Majed är 19 år och hemlös. Trots regn och kyla får han inte den hjälp han behöver av Uppsala kommun. I stället för egen bostad erbjuds han ett härbärge för tunga missbrukare.
Trots Majeds unga ålder har Uppsala kommun inte lyckats ordna något boende åt honom.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Jag tycker synd om honom och vill verkligen hjälpa honom. Men han kan inte bo här för evigt, säger Hassan Abdulla.
Flera privatpersoner har försökt få kommunen att ordna en bostad till Majed. Ett par av dem arbetar med utsatta personer och beskriver socialtjänstens hantering som katastrofal.
- Jag förstår det inte - en 19-åring som bor på gatan. Det är kallt ute, det är is. Varför gör de inte något. Måste han bli kriminell, frågar sig "Alex" en bekant som vill vara anonym på grund av sin arbetssituation.
Alex betonar att Majed varken är missbrukare eller begår brott, men att han mår dåligt. Majed har själv sökt upp psykakuten vid två tillfällen. Socialtjänsten har också skickat dit honom - men enligt Majeds stödpersoner var det bara som alternativ till natthärbärge.
- Jag följde med. En läkare förklarade att akuten inte är något vandrarhem. Han sa att Majed mår psykiskt dåligt på grund av sin livssituation, men saknar akut behov av att läggas in, berättar Hassan Abdulla.
Ansträngningarna att få socialtjänsten att agera har hittills varit förgäves. När Majed satt och frös i en park en kväll kom en polis fram till honom med ett råd: "Du borde gå och sätta dig hos socialen i stället. Låt dem ringa polisen".
När UNT träffar Majed sitter han hopsjunken, håglös i en fåtölj hos Hassan Abdulla. Han är försiktigt tyst och lite nervös.
- Jag sover inte så bra, säger han.
Majed kom till Sverige som flykting från Irak 2005 och har permanent uppehållstillstånd. Som ensamkommande barn fick han bland annat bo på ett ungdomshem i ett par år. När han blev äldre ordnade socialtjänsten lägenhet åt honom. Majed fick praktikplats på en verkstad och läste svenska. Men han mådde dåligt psykiskt, misskötte hyresinbetalningarna och blev vräkt efter ett år.
Det enda alternativ Uppsala kommun kunde erbjuda honom var härbärget Sagahemmet, avsett för tunga missbrukare. Majed klarade inte ens en natt där.
- Kommer det en kille som inte har missbruksproblem blir det krig här. Det går inte att blanda hur som helst, säger Per Lyredal som är verksamhetschef på Sagahemmet.
Han har flera gånger påpekat för socialtjänsten att Sagahemmet inte har kunskapen att ta emot personer utan missbruksproblematik.
- Det är fel att skicka honom hit. Jag kan tänka mig att socialjouren inte vet vad de ska göra. Men det är ju inte meningen att grabben ska ligga ute, han behöver adekvat hjälp. Och i slutändan är det kommunens ansvar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!