Hemliga dokument

Uppsala2001-04-01 00:06
Alldeles vid Hedströmmens mörka vatten, strax norr om Baggå herrgård, finns en rest kvar av stenkällaren till den så kallade "ångbåten", en gång annexbyggnad i två våningar till herrgården.
Närheten till vattendraget gav den dess namn. I en dramatisk brand 2 december 1942 totalförstördes "ångbåten".
I Säpos och den militära underrättelsetjänstens arkiv finns att läsa om branden i en 41 sidor lång rapport.
I den berättas också om ett hemligt möte söndagskvällen 22 november i förtroendemannen Fedor Savitskijs rum i herrgårdsbyggnaden.
I detta möte, som delvis avlyssnades av en av de intagna, deltog lägrets kommissarier samt Sovjets tillfördnade chargé-d'affaires i Sverige och ytterligare en legationstjänsteman.
En plan avhandlades som skulle föra soldaterna ut i kriget igen. Efter fyra till sex veckor skulle de bege sig till Norge som partisaner, "ty vapen och ammunition hade de gott om", framhöll legationens företrädare.

Tätare besök
De som visade mod och rådighet skulle belönas. Det framkom också att legationen nu skulle göra tätare besök i Baggå.
Internen rapporterade uppgifterna till den svenske lägerchefen. Lägerchefen misstänkte att folk från legationen nu oftare skulle resa till förläggningen och därvid medföra vapen.
Några timmar senare överfölls, troligen på legationstjänstemännens order, fem "otrogna" i sina sängar. De kastades nästan nakna ut från förläggningen och tvingades tillbringa natten i skogen.
Den svenske lägerchefen rapporterade omedelbart händelserna. Tio dagar senare eldhärjades "ångbåten" där 23 av sovjetryssarna inkvarterats. Branden började i rum nummer 15 i första våningen medan soldaterna åt middag i herrgården. Efteråt hördes flera av ryssarna beklaga att "alla papperen brunnit upp".
Hade de kartor, ritningar och skisser som enligt uppgift utgjort underlaget för partisanplanerna i Norge blivit lågornas rov?
Brandorsaken kunde inte med säkerhet fastställas. Polisutredningen uteslöt dock att branden anlagts. Det antogs att arbetskläder mot instruktionen hängts på tork ovanför den heta kaminen, fallit ned på den och fattat eld.
De slutna sammankomsterna på förtroendemannen Savitskijs rum upprepades emellertid då legationsrådet Michail Vetrov och attachén Grigorij Petuchov kom på besök till Baggå 25-27 december.

Intensivt möte
Vid Petuchovs besök 10 och 11 januari 1943 "pågick sistnämnda dag en sammankomst i Savitskijs rum, vilken varade från morgon till kväll med uppehåll endast för måltidernas intagande".
När svenske lägerchefen sent den kvällen knackade på Savitskijs låsta dörr och uppmanade sällskapet att avbryta sammankomsten, lade han märke till att "de personer som voro församlade i rummet, smusslade undan en del papper". Överläggningen fortsatte dock en god stund till.
I Säkerhetspolisens rapport berättas också om övergrepp och trakasserier mot de otrogna, om ett mystiskt paket utan avsändare till en av ryssarna som innehöll en komplett svensk militäruniform och en överrock, kontakter mellan den sovjetiska lägerledningen och svenska kommunister, hur de intagna utrustades med sovjetryska pass och om risken för att sovjetiska provokatörer sändes från förläggningen ut i landet.

Militär organisering
Försvarsstaben oroades för vad de till sist flera tusen sovjetryska soldaterna kunde användas till. Oron uttrycks i en PM daterad 12 september 1944 av en löjtnant Hultgren på följande sätt: "... att militärt organisera de ryska flyktingarna i Sverige i och för utnyttjande av dessa i ett konfliktläge mellan Sverige och Sovjetunionen".
En månad senare sändes från Gävle hamn den första kontigenten på drygt 900 soldater till Sovjetunionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om