Hemlig spaning mot "giftdoktorand"

Uppsaladoktoranden som åtalas för att ha sålt gift på internets dolda sidor var föremål för en rad spaningsåtgärder innan han greps. På torsdagen inleds rättegången.

Brevet som postades i Uppsala till Tjeckiens inrikesminister innehöll ett ämne som kan utveckla giftig cyanid.

Brevet som postades i Uppsala till Tjeckiens inrikesminister innehöll ett ämne som kan utveckla giftig cyanid.

Foto: Polisen

Uppsala2016-08-25 05:00

Då lägger åklagarna fram sina bevis för att doktoranden under täckmantel sålt droger och gift på en hemsida på det så kallade darknet - en krypterad del av internet där användarna är anonyma. Flera övervakningsfilmer kommer att spelas upp för rätten, bland annat från hösten 2014 i Gottsunda då ett rekommenderat brev med farligt gift postades till en minister i Tjeckiens regering.

Enligt åklagarna är det doktoranden som lämnar in försändelsen. Brevet ingick i en utpressningshärva mot tjeckiska staten, men åklagarnas bedömning är att Uppsaladoktoranden inte hade någon djupare inblandning i utpressningsförsöket utan bara agerade som leverantör av giftet.

När amerikanska FBI ett år senare slog larm om att samme man sålde det ytterst giftiga ämnet ricin på den aktuella hemsidan blev doktoranden högintressant för svensk polis, som satte in flera hemliga spaningsinsatser mot honom. Åklagaren beslutade i februari i år att genomföra en så kallad bevisprovokation för att undersöka om Uppsaladoktoranden verkligen var den person som under alias sålde droger och gift. På darknet-hemsidan gjorde polisen en beställning av varor till en postbox i Stockholm och inledde samtidigt spaning mot doktoranden. Bara några dagar senare kunde spanarna följa efter mannen när han lade ett brev på en postlåda i Flogsta. När de strax efteråt tömde postlådan visade sig försändelsen innehålla de sprutor och kanyler som polisen beställt under täckmantel.

– Vi fick till och med lite mer än vi beställt, berättar kammaråklagare Henrik Söderman.

Senare genomfördes en liknande polisaktion, i syfte att bevisa att mannen sålde ricin på hemsidan. Spanarna kunde åter se hur doktoranden postade paketet, men när innehållet analyserades visade det sig inte innehålla ricin, utan ett annat farligt ämne. Det blev en överraskning för utredarna, som på nytt försökte förmå mannen att skicka ricin. När det inte lyckades avslutades aktionen och doktoranden greps i sin bostad.

Innan bevisprovokationen hade polisen satt upp hemliga kameror vid doktorandens bostad och på hans arbetsplats vid ett laboratorium på Uppsala universitet. Utredarna misstänkte att han fick tag på de farliga ämnena på arbetsplatsen och också förpackade beställningarna på jobbet. För att komma över mannens fingeravtryck, som inte fanns i några polisregister sedan tidigare, lyckades polisens spanare vid ett tillfälle förmå honom att hålla i ett drickglas på en studentnation i Uppsala. Glaset togs sedan om hand och fingeravtrycken säkrades. Ingenstans på de försändelser som polisen beslagtagit kunde emellertid några fingeravtryck spåras.

–  Men på filmerna kan man se att han använder handskar vid förpackandet, säger Henrik Söderman.

I förhör har kolleger till doktoranden berättat att en burk med ricin hittades på institutionen hösten 2015, i samband med städning av ett kylrum. Åklagarna misstänker att doktoranden lade beslag på burken och på det sättet kom över ämnet. Vittnesuppgifterna om vad som skedde med giftfyndet är emellertid oklara. Enligt doktoranden visade det sig senare att fyndet i själva verket inte innehöll ricin, utan ett annat ämne med liknande namn. I polisförhör har anställda på institutionen också berättat att doktoranden vid ett tillfälle hösten 2013 avslöjades med att ha tagit preparat från laboratoriet som förvarades i hans bostad.

Doktoranden har i polisförhören hela tiden bestämt nekat till brott och att han skulle vara identisk med de alias som sålt gift och droger på nätet. Enligt mannens berättelse har han postat försändelser med okänt innehåll åt en okänd man, som kan vara säljaren. Mannens försvarare, advokat Bengt-Göran Hugoson, vill inte närmare gå in på mannens uppgifter innan rättegången startar:

– Min klient nekar till brott. Han har inte stulit eller sålt gifter eller något annat, säger Bengt-Göran Hugoson.

Åklagarna har för sin del gott hopp om att kunna bevisa att Uppsaladoktoranden är identisk med giftförsäljaren. Mannen är nu åtalad för tolv stölder av bland annat ricin och kloroform på sin arbetsplats samt för grovt brott mot krigsmateriellagen, gällande den misstänkta försäljningen av ricin. Han är också åtalad för medhjälp till utpressningsförsöket i Tjeckien.

Rättegångens första dag kommer helt att ägnas åt åklagarnas sakframställan, där de beskriver de gärningar som de hävdar att doktoranden gjort sig skyldig till och vilka bevis som finns. I nästa vecka beräknas förhör hållas med den åtalade mannen, kolleger vid hans institution och andra personer.

November 2014. Två ministrar i Tjeckiens regering får brev med giftiga ämnen. Ett av breven har postats i Uppsala. Utpressarna kräver motsvarande 14 miljoner kronor i nätvalutan bitcoins och hotar annars att sprida gift i dricksvatten och på köpcentrum i landet. Hotet sätts inte i verket. Polisutredningen i Tjeckien har lagts ned utan att någon åtalats.

November 2015. Amerikanska FBI, som deltagit i utredningen av utpressningsförsöket, slår larm till svensk polis om att mannen som sände utpressningsbrevet från Uppsala säljer det dödliga giftet ricin på en dold del av internet.

Februari 2016. Polisen beställer sprutor på den utpekade webbsidan och spanar när doktoranden lägger beställningen på en postlåda i Flogsta.

Mars 2016. Polisen beställer giftet ricin på webbsidan och spanar när doktoranden lägger beställningen på lådan. Försändelsen visar sig inte innehålla ricin utan ett annat giftigt ämne.

13 april 2016. Doktoranden grips i sin bostad och har sedan dess suttit häktad. Han har hela tiden nekat till brott.

25 augusti 2016. Rättegången i Uppsala tingsrätt inleds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!