Heltid möjligt trots funktionshinder

Under vintern driver Arbetsförmedlingen kampanjen Se kraften!. Syftet är att uppmärksamma funktionsnedsatta i arbetslivet. Bälingebon Monika Nordling är en av dem som lyckats komma tillbaka trots funktionsnedsättning.

Företaget Bruksassistans.
Camilla Reinebrandt, Monika Nordling, Nina Pettersson och Katarina Holm

Företaget Bruksassistans. Camilla Reinebrandt, Monika Nordling, Nina Pettersson och Katarina Holm

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-12-27 14:02

Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning har ökat i Uppsala de senaste åren. 21 procent fler är öppet arbetslösa i dag jämfört med 2009. Det innebär att 387 fler personer inom gruppen går utan jobb i dag än för två år sedan.

Detta problem uppmärksammar Arbetsförmedlingen i den nya kampanjen Se kraften!. Genom att informerar arbetsgivare och arbetstagare om vilka stöd som finns hoppas de kunna förbättra funktionshindrades position på arbetsmarknaden.

– Det finns många fördomar kring det här. Vi vill att man ska se bortom rullstolen eller andra synliga funktionshinder. Bara för att en person inte fungerar på ett arbete betyder inte det att man inte kan göra ett strålande jobb någon annanstans, säger Katarina Holm, arbetsförmedlare i Uppsala.

För Monika Nordling stämmer den beskrivningen in väl. Efter att i 28 år ha stått upp och jobbat i köket på F16 i Uppsala var både fötter och höft utslitna.

– Halvtid var den enda lösningen som fungerade för mig eftersom jag inte ville äta tabletter hela tiden. När mina stämplingsdagar tog slut blev jag utförsäkrad och uppsagd, säger hon.

Efter en tid hos Arbetsförmedlingen kom hennes förmedlare i kontakt med företaget Brukarassistans Uppland som tillhandahåller personlig assistans till personer med funktionshinder. Tillsammans lyckades företaget och Arbetsförmedlingen att hitta en lösning som passade henne. I dag arbetar hon som personlig assistent åt en kvinna i 50 årsåldern.

– Vi har en jättebra relation. Hon är som en syster eller en kompis, och den hjälp hon behöver fungerar för min kropp, säger Monika Nordling.

För Brukarassistans är det en vinn-vinn-situation. Samtidigt som de ger arbete till någon som annars skulle ha haft svårt med jobb får de duktiga medarbetare och en liten ekonomisk kompensation.

– Vi är vana att arbeta med funktionshinder. Det är det vi gör, tillhandahåller personlig assistans till personer med funktionsnedsättning. Så det är ingen stor grej för oss, säger Nina Petterson, kontorschef på Brukarassistans.

På frågan om Monika Nordling i dag ångrar att hon blev uppsagd från köket på F16 svarar hon med ett rungande nej.

– Det var det bästa som har hänt mig. I dag kan jag arbeta 100 procent. Det hade jag aldrig trott för några år sedan.

Fakta Stöd

Tre åtgärder för funktionshindrade

Arbetsgivare som tar emot personer med funktionshinder kan få lönekostnaden subventionerad av Arbetsförmedlingen.

Om arbetsplatsen behöver handikappanpassas eller om personen behöver hjälpmedel går det att ordna.

Om den anställde behöver hjälp att utföra eller träna sig i arbetsuppgifterna kan Arbetsförmedlingen erbjuda individuellt stöd, eller kompensera företaget för detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!