Hells Angels väckte reaktioner på bilfesten

För 37:e gången visade bilentusiaster upp sina putsade klenoder. 589 bilar och motorcyklar deltog i American Car show i Uppsala på lördagen. Hells Angels väckte reaktioner.

Den här motorn tillhör en bil som ägs av Rune Thorsell.

Den här motorn tillhör en bil som ägs av Rune Thorsell.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-08-20 14:34

Luften fylls av bensinångor från motorer som är tillverkade långt innan avgasrening och klimatfrågor stod på agendan. Och från scenen strömmar rockabillymusiken ut över området.

När man pratar med utställarna får man veta att det ligger både pengar och arbetstimmar bakom klenoderna. Och för det som lagts ut skulle man många gånger få en nyare bil i det övre prissegmentet.

Bo Svensson från Kungsängen har en Cadillac Deville av årsmodell -66. Till den har han en matchande husvagn i rött. Bilen rullar kanske 1000 mil om året till olika bilträffar, vilket är ganska mycket för bilarna som är med här. Och det brukar bli någon campingtripp också.

– Folk brukar hopa sig för att titta redan när jag backar in husvagnen på plats. Men då säger jag åt dem att de får komma tillbaka om någon timme, säger han.

Rune Thorsell, som bor strax utanför Rimbo, har byggt upp en liten scen bakom sin Ford av 1956 års modell.

– Jag köpte den för 250 000. Sen har jag lagt ut ytterligare 255 000 på att fixa till den, säger han.

När UNT är på plats strax före lunch håller Johan Agelind, ordförande i arrangörsföreningen Honky Tonk, fortfarande på och guidar in dem som vill visa upp sina bilar.

– Nu när solen kommer fram är det många senkomna som vill vara med också, säger han.

Flera besökare hör under eftermiddagen av sig till UNT och reagerar att Hells Angels finns på plats. Linn Andrén, pressansvarig tycker dock inte att det är kontroversiellt..

– De är här och tävlar med sina hojar i mc-klassen precis som de andra tre mc-klubbarna som är här. Vi diskriminerar ingen och vill man får man ställa ut, säger hon.

En annan kontroversiell del är de amerikanska sydstatsflaggorna som pryder både bilar och kläder, och dessutom finns i arrangörsklubbens logga. I USA har det blivit en tydlig rasistsymbol som inte anses rumsren i de flesta kretsar.

– Den visar det rebelliska i att åka amerikanare. Man kan vända och vrida på symboler om man vill. Men för oss betyder det inget negativt, säger Johan Agelind.

Per Lindahl från Gnesta, som står och säljer skivor i ett stånd som också det pryds av sydstatsflaggan i olika varianter, säger att flaggan är populär bland bilälskarna, och att det inte är något man lägger politiska värderingar i. Men han berättar också om ett tillfälle då artisten Wanda Jackson vägrade att gå upp på scenen vid en spelning i Sverige om inte sydstatsflaggorna plockades bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om