Tänker du "det där är inget för mig"? Men titta igen - det är långt ifrån bara manliga muskelberg som tar plats bland redskapen. Biffiga tjejer, som tar sin egen vikt i marklyft, är ingen ovanlig syn längre.
– Fråga vilken gymtränande man som helst vad han tar i bänkpress, och han har ett svar. Det har varit en väldigt manlig del av gymmet och många kvinnor vågar inte gå in. Men allt fler övervinner sitt motstånd eftersom det lockar mer att vara stark, säger Clara Fröberg, som är kommunikatör och personlig tränare specialiserad på tung styrka för kvinnor. Hon gör också den populära podden "Styrkebyrån" tillsammans med kollegan Johanna Barvelid.
Att det har blivit så inne med styrkelyft tror Clara Fröberg är en del av en större trend där vi fokuserar hårdare på vår träning. Sett till hela befolkningen rör vi oss mindre än någonsin, samtidigt ger de som tränar järnet som aldrig förr. Man tränar mer och hårdare och lägger mer pengar och tid på nya utmaningar - som att bli superstark.
– Det handlar också om att crossfit har blivit så poppis, där är ju ett av momenten att lyfta tungt och allt fler blir sugna på att fokusera på bara det. Antalet kvinnliga deltagare på SM i tyngdlyftning har ökat från 40 till 140 på bara ett år, säger hon.
Själva sporten tyngdlyftning består av att kunna ta så hög vikt som möjligt vid ett enda lyft i de tre momenten bänkpress, knäböj och marklyft. Det är också dessa tre som står i fokus när Clara Fröberg tränar sig själv och sina PT-kunder - all träning syftar till att bli tillräckligt stark för att kunna lägga all kraft i ett enda lyft.
– Det kan tyckas vara enkelt men det kan vara delikat och raffinerat att lyfta en stång, det är både nördigt och kul och handlar om att ha rätt teknik och att kunna ta i med hela kroppen. Alla kan lyfta mer än vad de tror, och även om man inte är dyngsvettig efteråt är känslan av att ha lyft riktigt tungt helt fantastisk, säger Clara Fröberg.
Det finns många anledningar till att träna för att bli stark. Slippa få ont i ryggen efter många timmar vid en dator, orka bära tunga matkassar, kånka runt på griniga ungar - men också för att bygga upp en mental styrka.
– Att inte känna sig klen har otroligt stor betydelse för hur man mår mentalt. För mig som har suttit i många möten med medelålders män, och känt mig ung och liten, gav det en enorm styrka att kunna tänka "det spelar ingen roll om jag får det här kundkontraktet, jag kan ändå lyfta mycket tyngre grejer än vad ni kan", säger Clara Fröberg. (TT)