Hellre jobb än tiggeri

Många rumänska och bulgariska medborgare som tigger utanför Uppsalas butiker har kommit hit i hopp om att få jobb. Men möjligheterna är små och när de väl anlitas är det ofta svart.

Constantin Munteanu fick besök besök på sin boplats av en anonym välgörare.

Constantin Munteanu fick besök besök på sin boplats av en anonym välgörare.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-07-23 10:40

Frukostbuffén står framdukad på Uppsala stadsmissions dagcenter Crossroads i Librobäck. Costinel Fieraru slår sig ned med en kopp kaffe. Han är en trogen besökare på Crossroads, där han kan äta frukost och ta en dusch. Det behövs när man sover i en bil och tigger på dagarna.

– Jag tycker inte om det jag gör. Förut jobbade jag på byggen i Portugal, men sedan blev ekonomin där sämre.

Costinel Fieraru berättar att han dagligen frågar efter jobb. Han har flera års erfarenhet, talar engelska och får lätt kontakt med människor. Men hittills har jobbsökandet inte gett resultat.

– Jag sätter på mig ett glatt ansikte, men det är en mask. Mina drömmar är krossade.

Crossroadsbesökaren Constantin Munteanu är i grunden hantverkare och tillverkar korgar och kvastar som han säljer. Även hans mor sålde korgar när hon för två år sedan råkade ut för en trafikolycka där hon förlorade båda benen. Sedan dess vårdar Constantin Munteanus fru svärmodern i ett hus utan rinnande vatten, medan han och två söner reser till Sverige i omgångar för att jobba ihop pengar till proteser. Till och från får de påhugg av privatpersoner.

– En man kom fram och frågade om jag ville hjälpa till att renovera hans hus. Han kommunicerade via något översättningsprogram på mobilen.

Mannen betalar 300 kronor per dag, plus frukost och lunch. Constantin Munteanu har jobbat för mindre.

– Jag är frisk och kan jobba. Det känns bättre än att tigga även om lönen är låg.

Överlag tycker Consantin Munteanu att han har blivit väl bemött av sina arbetsgivare. Men oron för att bli lurad finns alltid där.

– En kusin var i södra Sverige och jobbade en hel månad utan att få betalt. Han försökte polisanmäla men det gick inte eftersom han saknade tolk.

Kholod Saghir, samordnare på Uppsala Stadsmission träffar dagligen EU- migranter som har kommit till Sverige för att de vill arbeta. Många har jobbat med hantverk och jordbruk i länder som Portugal och Frankrike. Men den svenska arbetsmarknaden är svår, speciellt om man som flertalet EU- migranter inte kan engelska. Uppsala stadsmission ingår tillsammans med stadsmissionerna i Stockholm, Malmö och Linköping i projektet "EU- migrant som resurs" med fokus på att bryta tiggeriet. Det finansieras med pengar från Postkodlotteriet.

– På Crossroads kan man studera engelska och svenska samt få hjälp att skriva CV och registrera sig på arbetsförmedlingen, berättar Kholod Saghir.

Olle Hedstrand som driver Hugos kaffe har vid flera tillfällen anlitat EU- migranter. Under våren arbetade en ung man från Rumänien på kaféet.

– Vi såg till att han fixade personnummer så att han kunde få papper. Det var inget svartjobb, säger Olle Hedstrand.

Vid sidan av kaféverksamheten, som ett led i vad Olle Hedstrand kallar sin "ambition att rädda världen", engagerade han två äldre rumänska män i att källsortera offentliga papperskorgar. Det rörde sig inte om anställning utan frivilligarbete. Männen ersattes i form av donationer från Hugos kaffes kunder. Olle Hedstrand tycker att sådana initiativ är bättre än ingenting.

– De här männen var stolta och glada över sin uppgift.

Kholod Saghir säger att Uppsala stadsmission jobbar för att EU- migranter ska få regelrätta anställningar, men sätter sig inte emot mer tillfälliga lösningar.

– Om välvilliga människor vill hjälpa till på det här sättet får de gärna göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om