Hellre fika på stan än skolmat

Matmor på Linnéskolan säger bestämt nej till att ta betalt för skollunchen. - Vissa elever blir märkta. Det är inte alla som har råd att betala tusen kronor två gånger om året, speciellt inte direkt efter jul, säger Elin Ohlsson.De elever UNT pratat med på Linnéskolan i Uppsala är inte intresserade av att betala för skolmaten.

Införs en avgift kommer fler hoppa över lunchen, tror Hanna Ashir.

Införs en avgift kommer fler hoppa över lunchen, tror Hanna Ashir.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2003-11-06 00:00
Stans caféer och kebabhak ligger frestande nära. Det tycker Linnéskolans frisörelever i årskurs 3 som just rensat tallriken från fisk och potatis. Skolmaten har de ingen lust att betala trots att en tia per dag knappt räcker till en halv kaffe på stan.
- Det finns en risk att man hoppar över lunchen och går till kiosken istället. Fast man klarar inte en hel dag utan lunch, säger Martina Eriksson

Inte värd pengarna
- Hade det varit ett invant system att betala skolmaten själv då skulle det antagligen inte kännas så konstigt, säger Emelie Olsson.
Hanna Ashir grimaserar inför det faktum att hon kan bli tvungen att betala för den mat som serveras.
- Den är inte värd tio kronor. Då äter jag hellre godis eller tar en fika, säger hon.
Av 700 inskrivna gymnasieelever på Linnéskolan i Uppsala äter i runda tal 500 lunch i matsalen. Den här onsdagen serveras välpanerade fiskpinnar med filsås och potatis alternativt kikärtsgryta. Det är glest med matgäster.

Fisk lockar inte
- Vi har lärt oss vad som lockar och inte lockar. Fisk är fortfarande den rätt som drar minst, säger Elin Ohlsson.
Hon har arbetat i matbespisningen på Linnéskolan i tio år och önskar inte tillbaka systemet med kort och kuponger.
- Jag minns att jag hjälpte en del elever som jag visste hade det dåligt ställt hemma. Det är ju inte rätt att hjälpa vissa och inte andra, men det finns familjer som inte har råd att betala en tusenlapp extra två gånger om året. Tänk om de har två eller tre barn i gymnasiet samtidigt, säger Elin Ohlsson.

Besvär för personalen
Eftersom gymnasieskolan i dag är en förutsättning för att få jobb tycker hon att maten precis som i grundskolan ska vara avgiftsfri. För personalen försvåras också arbetet då de måste kontrollera att alla elever betalar för sig.
- I dag gör vi bara stickprov på förstaårseleverna, de vi inte känner igen.
Det kom inte färre elever till matsalen när kommunen 1992 införde en avgift på skolmaten. Däremot minskade matgästerna när avgiften slopades 1999.
- Många elever trodde att kvaliteten skulle försämras och valde att inte äta den första tiden.
Men en måltid får inte kosta mer för att eleverna betalar själva. Eva Ohlsson får som matmor hushålla med de 3 500 kronor kommunen bidrar med per läsår och elev.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om