Helhetsansvar för folkvalda

För Staffan Isling, som fram till årsskiftet är såväl landstings- som regiondirektör, blir den nya regionens ikraftträdande en halvering av tjänstetitlar, och viktigare en minskning från tre till två regionala aktörer.

Stefan Isling, fram till årsskiftet landstings- och regiondirektör

Stefan Isling, fram till årsskiftet landstings- och regiondirektör

Foto: Landstinget

Uppsala2016-12-17 09:57

– Det gör att vi kan kraftsamla ytterligare då det blir Region Uppsala och länsstyrelsen som tillsammans ska verka för regionens bästa. Just nu pågår diskussioner med länsstyrelsen om hur ansvar och roller ska fördelas för att samarbetet ska flyta på bästa sätt, säger Staffan Isling.

För länets medborgare ser han en stor vinst i att de nu får en direkt folkvald församling, regionfullmäktige, med helhetsansvar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling med mera.

Den regionala utvecklingsstrategin som ligger till grund för samtliga nämnders och styrelsers arbete, har arbetats fram vid regionförbundet som upplöstes på fredagen för att införlivas i Region Uppsala.

Samarbeten med universitet, näringsliv, kommuner och kommunernas näringslivschefer har varit frågor som regionförbundet till stor del hanterat. Tomas Stavbom som ansvarat för dem de senaste nio åren har redan flyttat in i Eldaren på Storgatan 27 från regionförbundets lokaler på Kungsgatan.

– Min uppgift i regionen blir att som chefsstrateg vårda de goda kontakter vi har med Svenska näringsliv, Handelskammaren, LRF, och Företagarna, och bygga vidare på de relationer vi har med kommunerna och deras näringslivschefer, säger Tomas Stavbom.

Uppdraget att utveckla näringslivet är likadant för regionen som för regionförbundet:

– Men regionbildningen ger en helt annan kraft. Från att vara tolv personer som arbetar med näringslivsutveckling i en medlemsorganisation blir vi nu en del i en organisation med 11 000 anställda, säger Tomas Stavbom.

RUS – regional utvecklingsstrategi

Den regionala utvecklingsstrategin gäller åren 2017-2020 och är framtagen i enlighet med lagen om regionalt utvecklingsansvar.

Visionen i det drygt 40 sidor långa dokumentet RUS är att Uppsala län ska vara en växande, nyskapande region för alla.

Målen för utveckling ska utformas med hänsyn till miljö, social utveckling och ekonomi.

Strategin konkretiseras exempelvis i regionala kulturplanen, trafikförsörjningsprogrammet och i länsplanen för infrastrukturförsörjning. Konkreta mål i planen är bland annat att antal nystartade företag per år ska överstiga 13 företag per 1000 invånare år 2020, värdet av livsmedelsproduktionen ska öka med 20 procent fram till 2030, och antalet resor i kollektivtrafiken fördubblas till år 2020.

Källa: RUS, Regionförbundet i Uppsala län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!