Hela världen möts på S-Nerikes nation

Från Pakistan, Finland, Nya Zeeland, Tyskland och 40 andra länder kommer de - utbytesstudenterna. En av de populära nationerna för utbytesstudenter att skriva in sig på är Södermanland-Nerikes nation, där ensamheten snabbt byts ut mot gemenskap.

Efter ett års studier åker en nöjd Catherine Wasilewski tillbaka till England och universitetet i Leeds.

Efter ett års studier åker en nöjd Catherine Wasilewski tillbaka till England och universitetet i Leeds.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-09-06 00:00
Med livliga fjärilar i magen gick utbytesstudenten Catherine Wasilewski från London in på Södermanland-Nerikes nation för första gången i september 2006. Två terminer senare, i början av juni 2007, lutar hon sig bekvämt tillbaka i en av stolarna på sommarrestaurangen Bryggans uteservering. Under året som gått har hon lärt känna fler människor, fått mer erfarenheter och haft roligare än hon någonsin hade kunnat föreställa sig. Mycket tack vare medlemskapet i Södermanland-Nerikes nation.
- Jag ser nationen som en mötesplats där det finns alla möjligheter att lära känna folk, vilket jag också gjorde, säger hon och betraktar det solbadande nationshuset framför sig med ett leende.
Under året har Catherine Wasilewski jobbat extra i servisen på nationens restaurang. 30 kronor i timmen är det nätta arvodet, men det är inte för pengarnas skull hon har arbetat.
- Jag började jobba för att lära känna svenskar och det gjorde jag också, men även studenter från andra delar av världen, säger hon och erkänner aningen moloket att kursen i svenska inte hann avslutas helt. Men på svenska slår hon ändå fast att hon förstår det mesta när folk pratar.

Av Uppsalas tretton nationer är Södermanland-Nerikes nation den med flest utbytesstudenter, cirka 200 nya per läsår.
- Vi är vana vid att ta hand om utbytesstudenter, vi har inga problem med att tala engelska med dem eller att låta våra gäster tala engelska med dem. Jag tror att det får dem att känna sig välkomna, säger Helena Hansson som är nationens internationella sekreterare.
Erik Strömberg som varit restaurangchef under vårterminen menar att det skulle vara betydligt svårare att driva restaurang- och pubverksamhet om utbytesstudenterna inte funnits i lika stor utsträckning.
- Av det totala antalet personer som jobbar på nationen är ungefär 30 procent utbytesstudenter, men de bär ett tyngre lass eftersom de jobbar betydligt fler arbetspass, säger han.

Varje läsår kommer cirka 1000 utbytesstudenter till Uppsala. Det är betydligt fler än de svenska studenter som skickas i väg till andra universitet från Uppsala. Anledningen till det stora intresset för Sverige och Uppsala universitet är enligt Cecilia Arefalk, avdelningsdirektör på Internationella kansliet, universitets goda rykte och undervisningen som bedrivs på engelska.
- Nationerna och nationslivet är också viktiga dragplåster. Jag tycker att vi lever upp till ryktet som Nordens svar på University of Oxford, säger hon.
Kanske beror också det höga antalet utbytesstudenter på att Sverige tillsammans med de andra Nordiska länderna är ensamma om att erbjuda högre utbildningar kostnadsfritt. Kostnaderna för en svensk student som studerar utanför Norden varierar beroende på vilket land och utbildning det gäller, men enligt Högskoleverket ligger avgiften på mellan 40 000 och 50 000 kronor per år, förutsatt att studenten inte ingår i ett utbytesprogram.

Om ett par dagar åker Catherine Wasilewski tillbaka till England. Juridikstudierna som påbörjades på universitetet i Leeds fortsätter i höst. Vemodet är påtagligt, men planerna på att komma tillbaka är fortskridna, de nyfunna kompisarna kräver återbesök och hon ser fram emot att hälsa på.
- Jag längtar redan tillbaka till Uppsala, säger hon och slänger en blick upp mot nationshusets fasad och med bestämda steg lämnar hon sedan Södermanland-Nerikes nation. För sista gången.
"- Jag ser nationen som en mötesplats där det finns alla möjligheter att lära känna folk"
Catherine Wasilewski
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!