Hela rymden ska rymmas i Uppsala

Galaxer i mina braxer! Planeten Saturnus i Uppsala? Ja, inom något år kan ett planetarium för digitala rymdresor stå klart i Uppsala, byggt som en modell av Saturnus och en del i ett svenskt solsystem där Globen är solen.

Uppsala2008-09-19 07:05
Har du också drömt om att resa ut i rymden och glida fram bland galaxerna? Nu ska du kunna få känna känslan, i alla fall om du är skolungdom. Planerna på en planetariekupol på södra sidan Ångströmlaboratoriet med plats för 40 till 50 besökare inuti är långt framskridna.
- Med digital teknik ska man kunna resa ut i Vintergatan och vidare bort, till alltings början. Men vi ska också kunna improvisera och visa hur stjärnhimlen såg ut vid ett visst datum. Vi är nog rätt ensamma om planer med den här ambitionsnivån, berättar Bengt Gustafsson, professor i astro­fysik.
Allt sedan tidigt 1600-tal har hans föregångare på professorsstolen dragits till det populärvetenskapliga.
- Vi har en avsevärd vilja att syssla med utåtriktad verksamhet. I Observatorieparken har vi tagit emot mycket besök, men vi är inte där så ofta längre. Vi har frågat oss hur vi vill fortsätta det arbetet och kommit fram till det här, säger Bengt Gustafsson.

Planetariet kommer att vända sig främst mot skolungdom men ska också användas i universitetsundervisningen.
- Vi tänker oss att varje Upp­salaelev ska ha besökt planetariet vid ett par tillfällen och ha sett ­olika program under sin skolgång, säger Bengt Gustafsson.
Under nästa år, det internationella astronomiåret, invigs världens största modell av vårt solsystem, "Sweden solar system". Globen i Stockholm är solen och sedan följer planeterna på skalenliga avstånd ut i Sverige, med Pluto längst bort i Delsbo i Hälsingland. På varje plats ska en skalenlig modell av planeten finnas. I Uppsala kommer planetariet när det står klart att bli Saturnus.
- Vi har fått den vackraste planeten!, säger Bengt Gustafsson.

I väntan på planetariet kommer ett blomsterarrangemang - med astrar och ringblommor - i rätt storlek i förhållande till Globens diameter, representera Saturnus. Och om Ted Gärdestad hade varit Uppsalabo i skolåldern hade han äntligen fått sin önskan uppfylld. Nu ska nämligen alla skolor kunna få en egen måne.
- Saturnus har ungefär 60 månar. Skolorna som vill får ta hand om en måne som de ska göra en modell av i rätt storlek. Vi kommer ut och pratar om universum och ger dem en mässingsskylt som berättar om deras måne och en tavla med bilder på den, säger Bengt Gustafsson.

Intresset för astronomi hos ungdomar är mycket stort, menar han, och förhoppningen är att kunna locka ungdomarna in till naturvetenskapliga studier genom rymdintresset och planetariet. Och de digitala, tv-spelsliknande resorna behöver inte bara gå ut i makrokosmos, utan även in i den lilla världen, i mikrokosmos.
- Hur känns det att omges av en tarm, hur ser det ut när proteiner griper i varandra? Sådant kan behöva visualiseras och med dagens digitala teknik går det utmärkt, säger Bengt Gustafsson.
25 miljoner beräknas planetariet kosta. Finansieringen är ännu inte löst.
- Vi räknar med att få pengar, det här är ett så bra projekt, säger Bengt Gustafsson.
När pengar finns ska planetariet kunna stå klart inom ett år, hoppas han.

En astronomisk teater
Det tänkta planetariet beskrivs av Uppsala universitet som en ­astronomisk teater där stjärnhimlen och det som händer på den visas. Planetariet ska kunna ha interaktiva visningar med experimentella inslag, avancerade bildprojektioner som resor genom rymden eller människokroppen, upplevelser av stjärnhimlen förr, i dag och i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!