Hela köket vigs åt semlan

Till 8 000 semlor går det åt 400 kg mandelmassa och 600 liter grädde. På Güntherska Hovkonditori & Schweizeri började degar knådas klockan 2 i natt.

Medan Güntherska Hovkonditori & Schweizeri enbart bakar semlor i dag står Forsa Hembageri bullbak och kakbak.

Medan Güntherska Hovkonditori & Schweizeri enbart bakar semlor i dag står Forsa Hembageri bullbak och kakbak.

Foto: Julia Burman Görans

Uppsala2016-02-09 12:14

– Hur många sorter har vi i år? frågar Anne Landing, ägare av Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, sin kollega medan hon packar ned semlor i en kartong för en beställning.

– Mini, mellan, stor, blåbär med vaniljkräm, laktosfri, wienersemla. Och så semmelwrappen då, räknar hon upp.

– Men wrappen håller nog på att dö ut lite. Blåbär däremot kommer nog som nummer två efter den vanliga semlan, säger butikssäljaren och "alltiallo" Amanda Lorentz.

All annan bakning får kliva åt sidan när 8 000 semlor ska hinna bakas under en och samma dag. Forsa Hembageri, som får sina semlor levererade härifrån, står i stället för bullar, kakor och annat som hamnar i skymundan under Fettisdagen.

På Konditori Fågelsången har Mike, som inte vill uppge sitt efternamn, precis köpt en, hör och häpna, ostfralla.

– Jag har redan ätit semlor den här veckan. De är så goda så det är riktigt farligt. Jättegott!

Men varför en ostfralla nu då?

– Jag tar semlan på eftermiddagen. Då blir det semmelfest. Jag har beställt 100 stycken till familj och vänner.

– Man känner liksom hur det kryper i magen, tillägger han innan han går och sätter sig vid ett bord.

Till skillnad från Güntherska Hovkonditori & Schweizeri syns här inte skymten av några "alternativa" semlor.

– Vi kör bara traditionellt. Vi har vaniljsemla för de som inte tål mandel och glutenfri och laktosfri semla. Inga konstigheter, säger ägaren Hasse Dal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!