Hej igen små godispåsar!

Länge har det varit stora lösgodispåsar som gällt. Men nu gör de små vita påsarna med färgglada cirklar comeback. Och andra små varianter är på väg.

Jenny Lundevall tycker att det är jättebra med de nya mindre påsarna. "I en sån här stor tar man ju mycket mer godis" säger hon. Här med sovande dottern Lydia Lundevall.

Jenny Lundevall tycker att det är jättebra med de nya mindre påsarna. "I en sån här stor tar man ju mycket mer godis" säger hon. Här med sovande dottern Lydia Lundevall.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-01-31 09:00

Joakim Eriksson står med en hög av de vita påsarna i handen, på väg till godisavdelningen för att fylla på. Han är driftchef på kolonialavdelningen på Ica Maxi i Stenhagen och berättar att de 4 000 påsarna som man tog in i november är på väg att ta slut.

– De går åt mycket snabbare än jag trodde. Dels kanske för att det är lite nostagi, men också för att det finns en poäng i att påsarna är mindre. De andra är ju väldigt stora.

Butiken köpte in dem när man såg vilken succé det blev när en mataffär i Stockholm återinförde dessa påsar från 70-/80-talet. Stenhagenbutiken var inte den enda: flera andra butiker runtom i Sverige har också följt efter.

Kanske hade ännu fler av de små retropåsarna gått åt här i Stenhagen om de legat mer synliga. Nu ligger de mittemot godishyllorna, vid en våg. Jenny Lundevall, som står och lägger i godis i en påse av vanlig storlek, berättar att hon inte såg de små påsarna förrän hon skulle väga det hon plockat ihop.

– Det är synd att de ligger där, för det är ju jättebra med små påsar. I en sån här stor tar man ju mycket mer godis.

Kerstin Fredriksson däremot, som precis plockat klart en halvfull påse, tycker att det är onödigt mer fler storlekar.

– Det är väl bara att ta mindre godis i de större påsarna. Man måste ju kunna bedöma hur mycket man vill ha, säger hon med en axelryckning.

Svenskarnas godiskonsumtion har ökat kraftigt de senaste årtiondena. Vi äter faktiskt mest godis i hela världen: 17 kilo per person och år. En fjärdedel av det är lösgodis. Och påsarna har växt – rejält. 70-talets påsar rymde ett par hekto godis, dagens påsar rymmer tio gånger så mycket.

Men fler små påsar kommer. Candy-King, lösgodisjätten som är mer kända som Karamellkungen, håller på att ta fram små varianter.

– Det är för att möta efterfrågan, vi ser att det finns en växande trend, säger marknadschefen Björn Lindgren.

Varför har ni inte haft små påsar tidigare?

– Vi har inte sett det önskemålet i de undersökningar vi gjort. Men vi har faktiskt en mindre påse, men den har bara funnits i ett ganska litet antal små butiker.

Handlar det om att ni säljer mer godis med större påsar?

– Självklart vill vi sälja lösgodis, men vi tror inte att storleken på påse är direkt avgörande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om