Hej då, Kungsgrillen !
Sedan 1940-talet har lunchrestaurangen Kungsgrillen i Uppsala serverat hemlagad husmanskost, men i fredags bytte restaurangen ägare och nästa år blir Kungsgrillen kinakrog.
Foto:
Den klassiska lunchkrogen, med rätter som stekt sill med löksås, falukorv med stuvade makaroner och kallt ägg med skinka och majonnäs, har varit uppskattad bland Uppsalaborna.
Sedan de senaste ägarna, systrarna Johanna Westberg och Pernilla Lipitsä, bestämde sig för att sälja Kungsgrillen är det många som har reagerat. Restaurangens många stamgäster har hoppats på att någon som gillar konceptet hemlagad husmanskost skulle ta över. Johanna Westberg, som började jobba i restaurangen redan 1983, hade hoppats på samma sak.
- Det känns lite tråkigt på ett sätt, men man kan inte göra så mycket. Det var ett stort steg att sälja, men jag känner mig lite lättad också. Det har varit ett otroligt ansvar, säger hon.
I 33 år har hennes familj ägt restaurangen. All mat har lagats från grunden och många av recepten har gått i arv sedan starten. Delar av inredningen har också bevarats. Neonskylten på husfasaden är densamma som vid starten och tavlan med de flyttbara bokstäverna, som visar dagens meny, finns på gamla bilder från 40-talet.
Senast för några veckor sedan fick Kungsgrillens personal motta kulturföreningens Särimners Kultingpris för deras "förmåga att stå emot kortlivade trender och hälsofascism."
Nu ligger systrarnas företag och namnet Kungsgrillen vilande, men det är inte omöjligt att restaurangen och dess husmanskost uppstår igen, på någon annan plats.
- Vi kanske får nya krafter och drar i gång igen. Det är ju den här branschen man kan. Men nu behöver vi en paus. Jag tror att det är ett nyttigt och bra steg, säger Johanna Westberg.
UNT har inte lyckats nå den nye ägaren som befinner sig på en utlandsresa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!