Hej alla helgon!
Lördagen den 31 oktober är alla helgons dag. Och dagen efter är det allhelgonadagen. Men vilka är alla dessa helgon. Och varför har de egna dagar?
Foto: SCANPIX
För att fira alla helgon - även de helgon som inte var så kända - bestämde kyrkan för över 1 000 år sedan att införa en särskild minnesdag. Den dagen blev 1 november.
Sedan långt tillbaka var det vanligt att minnas sina döda vänner och släktingar just i början av november, när vintern kom allt närmare. Man trodde att de döda då återvände och behövde hjälp att hitta hem med hjälp av eldar och ljus. Många tänder än i dag ljus och vakar över sina anhörigas gravar just under allhelgonahelgen.
Halloween
I Sverige har det sedan 1990-talet blivit allt vanligare att fira "halloween" den 31 oktober. Ordet "halloween" kommer faktiskt från "all hallows eve" (alla helgons afton).
Högtiden kommer ursprungligen från de brittiska öarna. Där bodde kelterna, ett folkslag som trodde att magiska - och ofta farliga - krafter var i rörelse just den här dagen.
Bland annat var man rädd för att de dödas själar kunde komma tillbaka till jorden under natten. Man trodde att ett sätt att göra de onda andarna mindre farliga var att försöka likna dem. Den traditionen lever på sätt och vis kvar genom att många klär ut sig till spöken och häxor just på "halloween". Även om vi numera gör det för att det är roligt att klä ut sig.
Under 1800-talet spreds "halloween" till USA och det är därifrån "trick-or-treat" (bus eller godis) kommer.
Picknick på kyrkogården
Om alla helgons dag är lugnets och stillhetens dag i Sverige är det desto livligare i Mexiko. Där kallas dagen "dia de los muertos" (de dödas dag) och firas med mängder av blommor och sötsaker. Man frossar i stora stycken choklad formade som dödskallar.
Det är också vanligt att ordna picknick vid graven till någon nära anhörig. Och så tänder man ljus som brinner hela natten lång.
I städerna anordnas parader där deltagarna klär ut sig till skelett och dansar till de dödas minne.
Helgon skyddar internet
Sveriges mest kända helgon är heliga Birgitta som levde på 1300-talet. Hon gjorde flera långa resor, bland annat till Rom där hon träffade påven och fick tillåtelse att grunda ett kloster. Heliga Birgitta är Europas skyddshelgon.
Sankt Isidor av Sevilla levde på 600-talet och måste ha haft ett minne utöver det vanliga. Det sades om honom att han visste precis allt som fanns att veta om världen på den tiden. Och kanske var det därför som man för några år sedan utsåg Isidor till internets skyddshelgon. På internet finns ju en hel del kunskap...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!