HDTV nästa steg mot bättre bild

Om en vecka är det dags för digital-tv-övergången i Uppsala län. Nu kommer nästa steg i teknikutvecklingen - hdtv, eller högupplösnings-tv. I sommar planeras för de första hdtv-sändningarna i det digitala marknätet.

Tommy Danielsson från Jumkil och Ulla Roos från Enköping inspekterar utbudet av HDTV i en butik i Uppsala.

Tommy Danielsson från Jumkil och Ulla Roos från Enköping inspekterar utbudet av HDTV i en butik i Uppsala.

Foto: Peter Korpi

Uppsala2006-03-27 00:00
— För ett halvår sen visste ingen vad det var men nu har folk fått upp ögonen för det. Det skrivs ju mer och mer om det, berättar Pär-Olof Risén som är säljare på Expert i Uppsala.
På väggen framför honom hänger rader med stora, platta tv-skärmar och de flesta av dem är märkta med "Hd-Ready" - en etikett som visar att tv:n i kombination med en hd-klar digitalbox kan ta emot hdtv-sändningar som ger bättre bild och ljud. Även för ett otekniskt öga är skillnaden på bilden tydlig jämfört med burken hemma.

Högre upplösning
— Det är mycket skarpare eftersom upplösningen är högre och du får ett helt annat djup i bilden. Att en tv är hd-klar innebär att du får mycket bättre bild även på sånt som inte sänds i just hdtv. För människor som är väldigt intresserade av film är det verkligen ett lyft, säger Pär-Olof Risén.
För oss "vanliga" tv-tittare tror han inte att det nya formatet är lika angeläget. Men är man ändå ute efter en platt tv är chansen stor att den är förberedd för högupplöst tv - det är nästan alla som kommer ut på marknaden i dag. Även om hd-klara tv-apparater än så länge är dyrare än sina ej förberedda likar börjar de närma sig varandra i pris och allt fler väljer att köpa en hd-klar tv trots att möjligheterna att i dag se i hdtv är begränsade. CE Konsumentelektronikbranschen uppger att det under år 2005 såldes omkring 215 000 platta tv-apparater där huvuddelen inte var förberedda för hdtv. I år räknar man med att det kommer att säljas 415 000 tv-apparater och nästan alla är hd-klara.

"Lika bra att satsa nu"
— Folk i allmänhet byter väl inte direkt tv för hdtv:s skull, men om de ändå ska köpa ny tv frågar de ofta om det nu för tiden, säger Pär-Olof Risén.
Just så resonerar Tommy Danielsson från Ljumkil och Ulla Roos från Enköping som den här dagen botaniserar bland platta tv-skärmar på Siba i Uppsala.
— Nu när jag ändå ska köpa en platt tv vill jag att den har det här med hdtv man hört talas om. Det ska ju vara ett strå vassare och kommer väl inom en snar framtid. Då är det lika bra att ha det redan nu, säger Tommy Danielsson.
USA producerar och sänder redan mycket i hdtv och det blir allt vanligare även i Europa. Sedan i höstas sänder svenska Canal Digital en HD-kanal till kunder som har hd-klar tv och operatörens egna hd-klara digitalbox. Sveriges Television, SVT, har nyligen tagit fram en strategi för sina hdtv-sändningar.

Test under fotbolls-VM
I sommar ska SVT tillsammans med TV4 testsända fotbolls-VM i hdtv och det ses som en start för public serviceföretagets övergång till hdtv-tekniken.
— Bildkvaliteten är överlägsen och vi tycker det är jättebra att vi kan erbjuda det här. Det här är det nya formatet, det är inte om utan när det tar över som är frågan, säger Håkan Öster som är teknisk direktör på SVT.
Enligt SVT:s strategi inleds detta "när" på allvar under 2008 då man planerar att starta en HD-kanal som sänder parallellt med de vanliga sändningarna. 2015 tänker man sig att det kan vara dags att sluta sända dagens standard-tv för att helt och hållet gå över till hdtv.
— Men det här är en strategi och inget som är bestämt. Det är inte vi som beslutar om en övergång utan politikerna. Det hänger på andra saker också som utvecklingen, marknaden och vad tittarna vill, säger Håkan Öster.
De tv-tittare som inte har hdtv-förberedd utrustning kommer framöver att kunna se hdtv-sända program och filmer - om än inte med den förbättrade kvaliteten. Om och när det blir dags för en ny övergång liknande den som nu pågår återstår att se.

FAKTA


— Hdtv står för High Definition Television och är ett nytt tv-system med förbättrad bild- och ljudkvalitet. Kallas även högupplösnings-tv eller skarp-tv.
Den förbättrade återgivningskvaliteten beror på att bilden har ett tätare punktraster (1280 x 720 eller 1920 x 1080 pixlar jämfört med dagens 720 x 576). Sänds i digitalt multikanalljud 5.1.
— För att ett tv-program eller en film ska komma i hdtv krävs att hela kedjan från inspelning till tv-apparat är förberedd för detta.
— Hdtv-tekniken dök först upp i Japan där den utvecklats sedan 1970-talet. I dag finns den på flera håll i världen och är som mest utbredd i USA.
— Canal Digital sänder sedan en tid tillbaka hdtv i en kanal och har särskilda boxar för det. Med start kommande höst ska SVT successivt sända mer och mer i hdtv.
— För att kunna se hdtv måste man ha tv-apparat och digitalbox som båda är förberedda för hdtv. De är då märkta med etiketten "Hd-Ready". Att en apparat har den märkningen innebär att den uppfyller vissa kriterier men upplösning och bildkvalitet kan ändå skifta mellan olika apparater.
— Hdtv-klara digitalboxar för det marksända nätet finns än så länge inte på marknaden men beräknas dyka upp i begränsad omfattning under maj månad.
— Allting som de närmaste åren sänds i hdtv kommer att kunna ses även med dagens standard-tv-utrustning - dock inte då med hdtv-kvalitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om