HD prövar inte dom om nätvåldtäkter

Det blir ingen prövning i högsta instans av domen mot en 41-årig upplänning som fälldes för en rad våldtäkter på barn via nätet.

Foto: Jessica Gow / TT

Uppsala2018-07-04 10:27

Mannen dömdes i höstas av Uppsala tingsrätt till tio års fängelse, bland annat för att ha hotat barn i andra länder att begå sexövergrepp på sig själva framför webbkameror. Fyra av fallen bedömdes av tingsrätten som grov våldtäkt. Det var första gången någon i Sverige dömdes för våldtäkt, trots att inget fysiskt möte skett mellan förövaren och offret. Domen har blivit mycket uppmärksammad.

LÄS MER: Tio års fängelse för övergrepp på nätet

Både 41-åringen, åklagarna och brottsoffren överklagade till hovrätten, som ansåg att betydligt fler av gärningarna skulle bedömas som våldtäkt, men fastställde tingsrättens dom på tio års fängelse. Mannen överklagade via sina försvarare till Högsta Domstolen (HD) och ville få en prövning av frågan om huruvida sexbrott som begås via nätet verkligen kan rubriceras som våldtäkt. 41-åringen har erkänt de allra flesta gärningarna, men anser att de ska rubriceras som grovt sexuellt övergrepp mot barn samt sexuellt tvång.

HD meddelar på onsdagen att domstolen inte ger prövningstillstånd för målet. HD lämnar inga närmare motiveringar till sina beslut att inte ge prövningstillstånd. Det innebär att hovrättens dom står fast. Prövningstillstånd kan ges bland annat för fall där en prejudicerande HD-dom är viktig för domstolarnas framtida bedömning av liknande fall.

LÄS MER: Dom för nätvåldtäkter överklagas

En av mannens försvarare, advokat Alexander Norman, säger till UNT att det är förvånande att HD väljer att inte ta upp fallet:

– Det hade varit önskvärt med ett klargörande av hur den här typen av händelser ska bedömas. Det är ju också den uppfattning som riksåklagaren haft, säger han.

Riksåklagaren (RÅ) ansåg att det fanns skäl att pröva fallet i högsta instans. I ett yttrande till HD skrev tf riksåklagare Kerstin Skarp att det vore av stor vikt med ett klargörande av om – och i så fall i vilka situationer – som en sexuell handling som genomförs på distans, exempelvis framför en webbkamera, kan utgöra våldtäkt. RÅ konstaterar att varken lagen eller förarbetena uttryckligen säger något om våldtäkt på distans, då förövare och offer inte träffas öga mot öga. I yttrandet konstaterar RÅ att sexuella övergrepp via webbkameror är relativt vanliga och dessutom tenderar att bli allt fler.

41-åringen från Norduppland tog kontakt med barn och unga flickor i USA och Kanada via chattprogram. Genom att hota att lägga ut uppgifter och bilder av dem på nätet förmådde han flickorna att utföra grova sexuella handlingar på sig själva, i flera fall med olika föremål, framför sina webbkameror. 41-åringen följde handlingarna i realtid samtidigt som han instruerade och hotade flickorna och spelade in deras agerande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!