I slutet av november förra året fick rektorer på alla kommunala skolor i Uppsala information om att systemen som hanterar skolbarnens Ipads skulle bytas ut någon gång efter årsskiftet. I måndags var det dags – och för de flesta skolor gick det smärtfritt.
Men på Västra Stenhagenskolan gick något snett och nu har elever i nionde klass förlorat material som fanns lagrat lokalt på paddorna. Det rör sig om allt ifrån skoluppgifter till bilder.
– Jag är besviken på skolledningen. Systembytet var planerat men informationen har inte gått fram till elever och lärare. De har inte vetat om att de inte skulle spara skoluppgifter eller uppsatser lokalt, säger en högstadielärare på skolan.
Enligt Västra Stenhagenskolans rektor Markus Holgersson är det skolans it-avdelning som brustit i rutinerna, men han friskriver inte sig själv från ansvar.
– Kommunen har gått ut med tydlig info, jag har gett uppdraget vidare och det har fallerat. Det är beklagligt, säger Holgersson.
De som drabbas hårdast är elever som skrivit längre inlämningsuppgifter i ordbehandlingsprogrammet "Pages". Allt som är skrivet i programmet innan uppdateringen är borta – och går inte att få tillbaka.
– De uppgifterna får eleverna skriva om.
Kommer inte det leda till onödigt extrajobb för eleverna?
– Jag hoppas inte det. Höstterminens betyg är satta och det har inte gått så lång tid av vårterminen. Men vi kommer erbjuda lovskola på sportlovet och har tid för omprov och läxhjälp varje torsdag.
Högstadieläraren som UNT pratat med är desto mer skeptisk och anser att de timmar eleverna kommer behöva lägga på redan avklarade uppgifter hade kunnat spenderas på ett betydligt bättre sätt.
– Visst är vi i början av terminen men jag vet att elever i årskurs nio redan skrivit längre uppsatser i engelska och svenska. Och det är den sista terminen – och då är alla uppgifter och inlämningar extra viktiga för slutbetyget.
Läraren berättar att hon under dagen pratat med ledsna och upprörda elever. Vissa tar det lättare än andra, men för de elever som redan har det tufft kommer it-haveriet att innebära ett stort bakslag.
Vad gör ni för att detta inte ska hända igen?
– Vi måste lära oss av den här situationen och vara ännu tydligare utåt med att elever ska använda sig av Office 365-programmen när de skriver på Ipads och inte spara lokalt.