Vänge, tidigt på morgonen den 20 september. En tolvårig pojke står och väntar på bussen till skolan. Plötsligt dyker tre män upp. De misshandlar pojken och uttalar sig rasistiskt. En bil kör till platsen och plockar upp männen och pojken åker skärrad till skolan.
Heidenstams torg en vecka senare, den 26 september. En kvinna ska ta ut pengar i en bankomat när någon rycker tag i henne. Det är en man som försöker slita av hennes slöja och skriker rasistiska glåpord till henne. Kvinnan faller över sin barnvagn där hennes två barn ligger. Hon ropar på hjälp men ingen kommer till undsättning.
Båda dessa fall väckte starka reaktioner när UNT rapporterade om dem och på Uppsalapolisens Facebooksida har många rasat över brotten. Men inga personer har gripits än.
– Vi jobbar hårt med fallen och har fått in flera tips. Men i nuläget har vi ingen formellt misstänkt, säger Christer Nordström, pressinformatör vid Uppsalapolisen.
Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet anmälda hatbrott 2011 ökade med sju procent jämfört med året innan, till drygt 5490 anmälningar. Sett till antal invånare hamnar Uppsala län i mitten på listan över flest hatbrott, med 45-54 anmälda hatbrott per 100 000 invånare. 58 procent av de hatbrott som anmäldes i länet 2010 klarades upp, men det var endast 4 procent som ledde till åtal.
– Vi plockar bara upp polisanmälningar, och om brott definieras som hatbrott eller inte beror delvis på vad polisen ställer för frågor till anmälaren. Statistiken kan alltså inte visa hur många som verkligen är utsatta, säger Fredrik Aspling, utredare på Brå.