– Bästa sättet att begränsa att spridning är att vara vaksam på symptom och inte låta hästar från stall med viruset komma i kontakt med hästar från andra stall, säger hon.
För 10-15 år sedan kunde man i Sverige främst se isolerade fall av enstaka hästar som drabbades av abortviruset – en sjukdom som kan gå så långt att du tvingas avliva din häst.
LÄS MER: Miss med provsvar – spred hästvirus
Men de senaste åren har man börjat se smittsamma utbrott av sjukdomen där den farliga formen av herpesviruset sprider sig mellan individer i stall.
– Vi har utbrott med jämna mellanrum. Det blir inte en epidemi - det brukar hålla sig lokalt i ett eller ett par stall, säger Anna Kendall som är specialist inom internmedicin hos hästar.
LÄS MER: Farligt virus bland hästar i länet
Ungefär 70 procent av hästpopulationen bär på det ofarliga herpesviruset. Men varför viruset ibland antar den potentiellt farliga neurologiska formen, där man kan tvingas avliva hästen, vet forskningen ännu inte, uppger Anna Kendall.
De senaste dagarna har man sett ett utbrott av den neurologiska formen i Uppsala län, där vissa hästägare tvingats avliva sina hästar. Sjukdomen kan leda till balanssvårigheter, febertoppar och i sällsynta fall vinglighet som kan övergå till förlamning och dödsfall.
– Jag tycker inte att det finns anledning för hästägare att bli oroliga. Det gäller att alla tar gemensamt ansvar för varandras hästar, säger Anna Kendall och fortsätter.
För att undvika att smittan sprider sig ska man inte ta med hästen på träningar och tävlingar om det finns minsta tecken till smittsam sjukdom i stallet. Daglig tempkoll är ett bra sätt att tidigt upptäcka om något är fel. Man ska också tänka på att inte sprida smittan mellan stall.
– Har du varit i ett stall och ska till ett annat - byt kläder och annan utrustning. Om man flyttar hästar till nya stall är det en bra idé att låta den nya hästen stå isolerad under de första veckorna. Dessa åtgärder kan hjälpa till att hindra att smittan sprids, säger Anna Kendall.