Hastighetskameror pekar ut oskyldiga

Sex av de nya hastighetskamerorna i Upplandsområdet har felaktigt rapporterat fartsyndare till polisen. Stig Johansson, sommarboende på Gräsö, var en som drabbades.

Uppsala2006-07-07 21:00
Nyligen fick Stig Johansson ett brev från Rikspolisstyrelsen med en bild på honom när han kör på väg 288. Bilden var tagen av en hastighetskamera och enligt brevet hade han kört 78 kilometer i timmen genom Hökhuvud, där 50-gräns råder.
Men Stig Johansson tycker att han brukar vara noga att respektera 50-gränser.
— Och när jag tittade till på bilden såg jag en vägskylt där det stod Ingvasta. Och den skylten ligger långt ifrån Hökhuvud, på en sträcka där man får köra 90 kilometer i timmen, berättar han.
Då drog han sig till minnes att han hade sett en hastighetskamera utanför Alunda blinka på varenda förbipasserande bil.
Någon dag senare ringde Rikspolisstyrelsen och sa att han kunde strunta i brevet eftersom kameran hade varit felprogrammerad. I dag är Stig Johansson inte så bekymrad över incidenten.
— Det blev ju avskrivet. Men det hade inte varit så roligt att betala 1 800 om man inte är skyldig. Och det ger ju lite funderingar inför framtiden, om man inte har lika bra bevis som den här gången, säger han.
Enligt Vägverket hade kameran som registrerade Stig Johansson programmerats med fel information om placering och hastighetsgräns. Detta upptäckte Rikspolisstyrelsen efter en påringning från en annan person som felaktigt hade registrerats.
Totalt hade sex hastighetskameror programmerats felaktigt, på riksväg 55 och på länsväg 288. Nu har Vägverket kontrollerat samtliga 143 hastighetskameror som är i drift i landet. Verket har även infört nya rutiner för att försäkra sig om att detta inte händer igen.
— Vi har infört en dubbelkontroll. Efter programmeringen av mätstationen ska en annan person än programmeraren kontrollera mätstationens nyckeldata, berättar Håkan Gelin på Vägverket.
21 bilister har felaktigt pekats ut som fartsyndare av de sex fallerande hastighetskamerorna.
— Vi har tagit personlig kontakt med dessa personer och sagt att de kan riva brevet från oss, säger Anders Drugge på Rikspolisstyrelsens enhet för automatisk trafiksäkerhetskontroll.
De sex kamerorna togs ur drift när Rikspolisstyrelsen fick kännedom om problemet. De registreringar som kamerorna hade gjort avskrevs.
— Det är naturligtvis beklagligt när någon drabbas. Men det är ett nytt system som håller på att trimmas in. Och ingen har fått böter eller fått en dom, säger Anders Drugge.

Fakta: Felprogrammerade hastighetskameror


De sex kameror som hade matats med felaktig information fanns på tre sträckor: på länsväg 288 mellan Lejsta och Östhammar, på riksväg 55 mellan Örsundsbro och Kvarnbolund samt på riksväg 55 mellan Strängnäs och Hjulstabron.
De 143 hastighetskameror som har tagits i drift i landet under året tillhör vad Vägverket kallar "en helt ny generation kameror" i och med att de är mer exakta och tillförlitliga än de gamla.
Rikspolisstyrelsens enhet för automatisk trafiksäkerhetskontroll är under uppbyggnad. I januari 2007 ska systemet fungera fullt ut och enheten ska ha en kapacitet att hantera 200 000 ärenden. Då ska 700 hastighetskameror finnas i landet.
— Vi vet att trafiksäkerhetskameror är ett bra sätt att rädda liv. Vi har sett på vår provsträcka att både hastigheten och utsläppen av koldioxid sänks, säger Gunilla Lundberg, informationsdirektör på Vägverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om