Hästföreningar vill stoppa utredningen: "Inte rätt väg"

Begränsa antalet hästar som får vistas i samma hage. Det föreslår en statlig utredning, med syfte att stoppa övergödning. Men förslaget får kritik från hästföreningar i bland annat Uppsala.

Akademistallmästaren Karin Agenäs förklarar vad hon ser som problematiskt med den nya utredningen om övergödning i hästhagar.

Akademistallmästaren Karin Agenäs förklarar vad hon ser som problematiskt med den nya utredningen om övergödning i hästhagar.

Foto: Antonios Antoniadis/Skellefteå kommun/Collage

Uppsala2020-08-12 05:01

I början av 2018 tillsatte regeringen en utredning som skulle stärka arbetet mot övergödda hästhagar. Övergödningen uppstår när för mycket fosfor från hästavföring samlats i vattnet, det skapar bland annat algblomning. Det är dåligt för både människor och djur, men flera hästföreningar är upprörda över vad utredningen kan leda till.

– Det kommer att försvåra för alla som har ridning och hästar som sin största hobby. Jag vet många som är oroliga för det här och det som främst känns jobbigt är osäkerheten kring vad utredningen kommer att leda till, säger Karin Agenäs, akademistallmästaren vid Akademistallet i Stenhagen.

Det som framförallt upprört hästnäringen är att utredningen föreslår en begränsning i antalet hästar som får finnas på samma markyta. Dessutom ska en häst inte få finnas i samma hästhage i mer än tio år.

– Det finns väldigt få som har så stora ytor att de kan byta mark helt och hållet för hästarna. Dessutom är hagmarken oftast inte så bra att odla på så det går inte bara att växla och ställa ut hästarna på åkermarken och odla där hästarna stått. Det är inte rätt väg och jag kan inte se hur man ska lösa det rent praktiskt, säger Karin Agenäs.

Även Lurbo Ridklubb har nåtts av diskussionerna kring den nya utredningen. Ordförande Anna Jonson manar till lugn och saklighet.

– Det är inte konstigt att branschen reagerar, men vi vill uppmuntra till att vi hjälps åt att hitta en lösning tillsammans. Det kommer ut saker från vår verksamhet som man måste ta hand om och vi måste hitta hållbara lösningar. Det finns stora möjligheter för anläggningarna att bli miljövänligare och självförsörjande, men vi måste samarbeta, säger Anna Jonson.

På Lantbrukarnas riksförbund har mark– och vattenexperten Markus Hoffman arbetat med utredningen. Enligt honom är det viktigt att komma ihåg att det rör sig om en utredning och inte ett lagförslag.

– Jag förstår kritiken för utredningen är snävt formulerad och kan uppfattas mer som tvång. Det finns ett stort engagemang bland hästhållare i Sverige när det gäller miljön och jag tror därför mer på utbildning än att tvinga dem att bete sig på ett visst sätt.

Hur går utredningen vidare framöver?

– Under hösten kommer regeringen och miljödepartementet att bearbeta den första utredningen. Sen får vi se vad nästa steg blir, säger Markus Hoffman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!