Hästars förfader kom från Orienten

De allra flesta hästar i Europa härstammar på fädernet i rakt nedstigande led från en tamhingst som levde någonstans i Orienten för ungefär 700 år sedan.

Skiljer ut sig. När det gäller den hanliga Y-kromosomen gar islandshästen ett annat genetiskt arv än de flesta uropeiska hästraser.

Skiljer ut sig. När det gäller den hanliga Y-kromosomen gar islandshästen ett annat genetiskt arv än de flesta uropeiska hästraser.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2017-08-14 18:22

Den slutsatsen drar en internationell forskargrupp i en genetisk studie, som publiceras i den välrenommerade biologitidskriften Current Biology.

– Våra resultat återspeglar vilken enorm betydelse hingstar med ursprung i Orienten hade när dagens europeiska hästraser avlades fram under de senaste hundra åren. Enda undantagen är några nordeuropeiska hästraser, som vår nordsvenska häst, säger professor Leif Andersson vid SLU och Uppsala universitet.

I studien har forskarna med avancerade molekylärgenetiska metoder i detalj undersökt den hanliga Y-kromosomen hos 50 nutida hingstar från 21 hästraser i Europa.

Eftersom Y-kromosomen bara kan ärvas från far till son kan den användas för att spåra släktskap på fädernet långt tillbaka i tiden, hos såväl hästar som människor och andra däggdjur.

Tamhästens historia sträcker sig cirka 6 000 år tillbaka i tiden. Analyser av så kallad mitokondrie-dna, som alltid ärvs från mor till barn, visar att den delen av arvsmassan hos alla nutida hästar kan spåras tillbaka till en gemensam "urmoder" som levde för mer än 100 000 år sedan, alltså långt innan människorna började omvandla vildhästar till att bli husdjur.

De allra flesta nutida hingstars gemensamma förfader när det gäller "Y-kromosomen" levde däremot för bara cirka 700 år sedan, alltså vid en tidpunkt flera tusen år efter tamhästens uppkomst.

Riktigt var i Asien denna gemensamma förfader levde är oklart. Däremot visar forskarnas detaljanalys av mutationerna i Y-kromosomen att ättlingar till denna "urhingst" hade hunnit splittras upp i en centralasiatisk och en arabisk gren innan importen av hingstar till Europa sköt fart för några hundra år sedan.

– Vi kan se att det var hingstar från den centralasiatiska grenen som användes när engelska fullblod avlades fram under 1700- och 1800-talet, medan hingstar från den arabiska grenen har bidragit till utvecklingen av vissa ponnyraser och draghästar, säger Leif Andersson.

Alla nutida hingstar i Europa har dock inte ett och samma ursprung på fädernet. Förutom nordsvensk häst är undantagen shetlandsponnyn, fjordingen och islandshästen.

– De flesta hingstarna i dessa nordeuropeiska hästraser har en gemensam anfader som bar "urkopian" för deras Y-kromosom, säger Leif Andersson.

Än i dag är det förbjudet importera hästar till Island eller ens att ta tillbaka en islandshäst som en gång lämnat ön.

Liten men viktig

Kvinnors, stons och andra däggdjurshonors ägg innehåller alltid en X-kromosom, men en spermie innehåller antingen en X- eller en Y-kromosom.

Om ett ägg befruktas med en X-spermie utvecklas det till en hona. om det befruktas med en Y-spermie blir det en hane. Honor har alltså två X-kromosomer medan hanar har en X- och en Y-kromosom.

Y-kromosomen är betydligt mindre och innehåller mycket förre gener än X-kromosomen. Y-kromosomens gener är aktiva i många olika vävnader av kroppen, inte bara i testiklarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!