Hasta inte med husköpet

Att köpa en lägenhet eller ett hus är för många livets största affär. Många visningar slåss om uppmärksamheten i höst och det är lätt att förledas i bostadsdjungeln. Men det finns vissa saker som man bör tänka på som köpare - och som säljare.

Att köpa ett hus är oftast det största köp man gör under ett liv. Därför är det extra noga att tänka igenom beslutet ordentligt innan.

Att köpa ett hus är oftast det största köp man gör under ett liv. Därför är det extra noga att tänka igenom beslutet ordentligt innan.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Uppsala2008-09-07 08:00
- Tänk på att ett bostadsköp ska man aldrig ha bråttom med. Det är förmodligen det största köp man gör och bör övervägas noga. Köp aldrig något innan du gjort en regelrätt jordabalksbesiktning, besiktigat elinstallationer och vvs - med tanke på alla fuktproblem som är kostsamma och tidskrävande att åtgärda, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare i Stockholm. Hon uppmanar köparen att titta överallt. Vid bostadsrättsköp är det viktigt att undersöka föreningens ekonomi samt styrelsens kompetens och arbete.
Ann-Cathrin Almström, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna, håller med om att bostadsköpet måste få ta tid:
- Att köpa hus är en mognadsprocess. Titta på mycket, även det som inte verkar direkt intressant. Det är bra att lära sig prisbilden i olika områden så att det får mogna fram vad man egentligen vill ha. Priserna kan skilja mycket på olika kvarter. Ofta har man en bestämd uppfattning från början. Sedan kan vissa saker framstå som mindre viktiga eller för dyra, medan andra känns mer viktiga. Besök banken och få en ordentlig genomgång av din ekonomi och ett lånelöfte. Då kan du agera snabbt när du hittar ditt drömhus. Se till att få din nuvarande bostad värderad av en mäklare som arbetar lokalt och som har sålt flera bostäder i närheten.

Ring gärna Fastighetsmäklarnämnden och kolla upp mäklaren och få tips om vad man kan förvänta sig av mäklartjänsten. Förivra dig inte i en bud givning - det kommer nya hus!

Att gå på många visningar är A och O för att hitta rätt bostad, instämmer Jonas Lindell, fastighetsmäklare på Notar:
- Efter några visningar kommer du att lära dig prisnivån i området. Det ger dig trygghet när du hittar ett objekt som du verkligen är intresserad av.
- Och när du har träffat din bank och gått igenom dina ekonomiska möjligheter: Håll dig till dina ekonomiska ramar. Annars blir den nya bostaden en dyr läxa.
Utbudet på bostadsmarknaden är jämförelsevis stort just nu, det vittnar många mäklare om. Kraftigt stigande priser har varit trenden under många år, men på sistone har högre räntor och andra faktorer gjort att marknaden mattats av något.
- Just nu finns det en viss oro på marknaden. Det beror bland annat på konjunkturen och rapporter om sjunkande bostadspriser.
- Vi tror inte på några kraftiga prisras eftersom det fortfarande är bostadsbrist på många orter. Men om priserna sjunker något ska man ju komma ihåg att säljare oftast också är köpare. Jag tycker att man ska köpa en ny bostad för att bo - inte för att tjäna pengar. I längden är ändå en bostad oftast en bra investering, säger Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån.
Ett evigt dilemma är om man ska köpa först och sälja sedan - eller tvärtom.
- Om du har små marginaler, vill vara på säkra sidan och veta exakt vad du har att röra dig med bör du sälja först och köpa sedan. Se då till att köparen inte får tillträde för snabbt så du har gott om tid att hitta en ny bostad som passar dina behov, råder Per Johnler.

När man äger sitt boende finns det ingen hyresvärd man kan ringa om något går sönder, påminner Anders Lewén, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling:
- När man köper hus tycker jag att det viktigaste är att man förstår att de flesta hus är gamla och allt har begränsad livslängd. Det är jättevanligt att folk ringer och klagar på till exempel gamla tak. Generellt kan man nog räkna med flera tusen kronor i månaden i underhåll och reparationer.




Råd till bostadsköpare
* Träffa din bank och gå igenom vilka ekonomiska möjligheter du har.
* Håll dig till dina ekonomiska ramar.
* Lär dig hur marknaden ser ut. Kolla prisstatistik på maklarstatistik.se. Fråga fastighetsmäklare om prisutvecklingen. Prata med vänner och bekanta.
* Välj ut ett område där du vill bo. Gå på många visningar.
* Låt inte bostadens utseende och ytlig homestyling påverka dig. De snygga möblerna och den dyra platt-tv:n följer inte med i köpet!
* Anlita en besiktningsman som gör en noggrann undersökning av bostaden. Titta särskilt på kök, badrum och tvättstuga - de rum som oftast har fuktskador och är dyrast att renovera.
* Vid lägenhetsköp: Ring själv föreningen angående till exempel avgiftshöjningar och stambyte.
* Vid husköp: Om en förbesiktning har skett - läs noga igenom besiktningsprotokollet. Titta särskilt under riskanalysen.

Råd till säljare
* Se till att du har en realistisk bild av vad du kan få för din bostad. Kolla prisstatistik, diskutera med mäklaren och sätt en minimigräns för försäljningspriset.
* Se till att din bostad är i gott skick. Städa, rensa undan och gör kanske en enklare renovering/homestyling. Belysningen är väldigt viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar.
* Efter årsskiftet är det lag på att alla villor som säljs måste vara energibesiktigade. Det finns ett begränsat antal besiktningsmän i Sverige och det kan bli väntetider. Var därför ute i god tid!
Källor:www.konsumentverket.se, www.notar.se, www.fastighetsbyran.se

Mer information och länkar
Kommunernas konsumentvägledning: www.konsumentvagledare.konsumentverket.se
Konsumenternas Bank- och finansbyrå/Konsumenternas Försäkringsbyrå, www.konsumenternas.se
www.fastighetsmaklarnamnden.se
Hyresnämnden: www.dom.se/hyresnamnden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om