– Jag känner mig helt lugn för att Uppsala inte ska drabbas av samma oroligheter som förra sommaren, att det inte blir några bilbränder eller stenkastning, säger Mohamad Hassan (FP), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.
På eget initiativ har han bett kommunens tjänstemän om en redovisning av alla insatser som Uppsala kommun gör för barn och ungdomar i sommar. Många verksamheter är långsiktiga och finansieras via nämndernas ordinarie verksamhetsstöd, andra finansieras årligen via förenings- och organisationsbidrag.
Mohamad Hassan menar att i år ger Uppsala kommun bidrag och samarbetar med fler organisationer och föreningar än någonsin när det gäller barn- och ungdomsarbete.
– Ingen förening har fallit bort och flera nya föreningar har fått stöd i år, ibland också via företagssponsring. Föreningen Mitt kvarter som ordnar med en gratis badbuss en dag i veckan från Bruno Liljefors torg är företagssponsrad. Exempelvis Uppsala Kurd som ordnar fotbollskurser i Sävja för barn och ungdomar som aldrig spelat förut under hela sommaren får från Barn och ungdomsnämnden, berättar han.
– Tidigare somrar har Studiefrämjandet på Bandstolsvägen i Gottsunda haft stängt under sommaren, men i år är det öppet för både barn och vuxna.
Politikerna i oppositionen tycker att det är bra att många verksamheter erbjuds Uppsalas yngre befolkning i sommar. Men kommunalrådet Erik Pelling (S), menar också att det finns många gymnasieungdomar som inte har fått något sommarjobb.
– Det är en hård konkurrens om sommarjobben för äldre ungdomar, de ska ju konkurrera med sommarlediga studenter om dem, säger Erik Pelling.
I år har 646 elever från gymnasiets årskurs 1 och 2 sökt kommunens sommarjobb och 101 av dessa har fått jobb.
– Den extra satsningen för barn och ungdomar i sommar är annars bra, men jag tycker inte att man kan säga att det räcker, säger Erik Pelling.
Hans partikollega Ulrik Wärnsberg (S) undrar också vad det är för extra miljoner Mohamad Hassan syftar på och pekar på att sommarlovsbidraget från idrotts- och fritidsnämnden, som tidigare varit 750 000 kronor till föreningar som ordnar sommaraktiviteter för unga inte finns längre. I stället inrättades en annan bidragsform, ett utvecklingsstöd på drygt 1,6 miljoner kronor. Föreningar kan söka det stödet för tidsbegränsade aktiviteter utöver den vanliga verksamheten.
Projekten ska visa på nytänkande och syfta till att nå nya grupper av barn och ungdomar. Reglerna började gälla i år.
Det är krångligare att söka och flera föreningar har tidigare sagt till UNT att konsekvensen blivit att de ordnar färre aktiviteter.
Men Mohamad Hassan känner sig nöjd. Han räknar med att 50 till 60 procent av alla barn och unga som är kvar i staden i sommar ska har någon aktivitet. Till hösten tänker han kolla hur många barn och ungdomar som verkligen deltagit i dessa sommaraktiviteter.
Hassan lovar lugn sommar
Sommaren ska bli lugn i Uppsalas alla stadsdelar. Det tror kommunalrådet Mohamad Hassan (FP). Men oppositionen är kritisk.
Politikerdebatt ledd av TV4 i kummunens lokaler på Stationsgatan. Mohamad Hassan (FP)
Foto: Tor Johnsson
Uppsala kurd, fotbollsskola på Sävja IP får 250 000 kronor från Barn och ungdomsnämnden, BUN.
ASUT - föreningen arabiska och svenska under samma tak, läsprojekt på Gränbyskolan, 35 000 kronor. från BUN
Studiefrämjandet, Scools out, musikkollo på Musikalen i Gottsunda 60 000 kronor från BUN.
Kurdiska föreningen, fotbollsskola på Stenhagen IP, utflykter mm 200 000 kronor från BUN.
Fritidsgårdarna i Björklinge, Stenhagen, Tiunda, Vänge, Eriksberg, Gränby och Sävja har sommaröppet med en mängd aktiviteter, liksom Caf´e Genomfarten och Ungdomens hus.