– Jag vill rädda alla hår i hela Uppsala!
Frisören Madeleine Christensson står med en sax i vänsterhanden och en kam i den högra. Hon har jobbat som frisör i Uppsala i tio år och drivit sin salong Hair Colorist Sweden i industristaden i åtta av dem. Tidigare utbildade hon sig i Dalarna där hon är uppväxt, och när hon bytte stad noterade hon snabbt att det var något annorlunda med Uppsalahåren. Hon hade länge funderat över vad, när en kund kom in och klagade över att hennes hårkvalitet plötsligt blivit mycket sämre.
– Jag frågade om något ändrats i hennes liv, och då berättade hon att hon hade flyttat. Efter det började jag göra research på hur vattnet där man bor påverkar ens hår.
Madeleine Christensson har en naturvetenskaplig bakgrund och under de senaste tio åren har hon fördjupat sig inom hårets kemi och fysik. Det har också blivit utgångspunkt för det dagliga arbetet i studion.
– Uppsala har väldigt hårt vatten, och det påverkar håret på alla kunder som jag har träffat.
Särskilt vissa stadsdelar som Skyttorp, Vattholma och Storvreta har väldigt hårt vatten, visar siffror från Uppsala Vatten. Om vattnet är hårt eller mjukt bestäms av hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller. Dessa mineraler byggs på stråna och lägger sig som beläggningar.
Typiska symptom är missfärgat, tovigt, glanslöst hår och en känsla av att det aldrig blir riktigt rent. Kalciumjonerna kan också skapa irritation i hårbotten, berättar Madeleine Christensson.
– Många känner skam kring symptomen och använder sociala medier för att hitta hjälp. Ofta blir lösningen att köpa dyra produkter som marknadsförs på Tiktok och andra plattformar. Men de här produkterna gör ju ingen nytta om problemet är att vi har beläggningar i håret, berättar Madeleine Christensson.
Naturligt har grundvattnet i Uppsala en hårdhet på 14-19 dHo (tyska grader). 1-6 dH klassas som mjukt vatten, 6-10 är medelmjukt vatten och 10‑21 är hårt vatten. 2006 togs de nya vattenverken Gränby vattenverk och Bäcklösa vattenverk i drift. De hade avhärdningsfilter för att sänka kalkhalten i vattnet och planen är att fram till 2030 bygga in avhärdningsfilter i vattenverken i Storvreta, Lövstalöt, Bälinge, Vattholma, Ramstalund, Skyttorp och Vänge för att få ett mjukare vatten.
För att få bort kalk i håret behöver man göra en rensning av håret med ett djuprengörande schampo, speciellt framtaget för att avlägsna mineraler och metaller från hår och hårbotten. De flesta varumärken har den här produkten. Madeleine rekommenderar att man gör detta en gång i veckan.
– Jag gör alltid en rensning på alla kunder och jag har fått mycket reaktioner på att hårbottnar som kliat i år har blivit lugna och på att deras hår har fått mycket bättre kvalitet.
Hon vill därför uppmana alla Uppsalabor att gå in på Uppsala Vattens hemsida och ta reda på hårdheten på vattnet där de bor och sedan göra en rensning.
– Det här är ett långsiktigt sätt att ta hand om håret.
Finns det en typisk Uppsalafrisyr som man gärna tar till på grund av det hårda vattnet?
– Ljusblonda nyanser blir gärna missfärgade och tappar sin lyster, så man håller sig gärna mörkare. Strävheten som beläggningarna orsakar gör att många klipper sig kortare än man kanske skulle vilja om kvaliteten höll för det.
Kan Uppsala få fler blondiner med långt "Barbiehår" nu?
– Kanske det, skrattar Madeleine.