Hårt tryck på mottagningarna: "Ring veterinären i tid"

Under sommaren ställs veterinärbristen på sin spets med minskade öppettider och längre väntetider. Som djurägare är det viktigt att ha kunskap om vad man själv kan göra.

Catharina Schepens, från Distriktsveterinärerna, berättar vad man som djurägare bör tänka på i sommar.

Catharina Schepens, från Distriktsveterinärerna, berättar vad man som djurägare bör tänka på i sommar.

Foto: Kristelle Schepens

Uppsala2021-07-17 05:00

Sommartid ökar trycket på de verksamheter som håller öppet, vilket skapar en stor utmaning för både djur, ägare och personal inom djursjukvården. 

Catharina Schepens, marknadschef på Distriktsveterinärerna, berättar om hur de har anpassat sin verksamhet.

– Det är ganska pressat på flera ställen. Vi är en av de aktörer som finns tillgängliga som vanligt och vi har förberett oss på att möta fler allvarligt sjuka djur.

Inom branschen finns ett gott samarbete mellan olika aktörer för att kunna ge bästa möjliga vård.

– Om vi har svårt att bemanna våra verksamheter så kan vi samarbeta internt mellan våra mottagningar. Vi kan också begränsa intag av smådjur dagtid när djursjukhusen är öppna och fokusera på kvällar, nätter och helger när djursjukhusen begränsar öppettiderna.   

Hon rekommenderar alla djurägare att förbereda sig på om det värsta skulle hända i sommar. 

– Ta reda på vilken din närmaste vårdinstans är och vilka öppettider de har.

Djurägare bör vara beredda på att åka längre än vanligt för att ta sig till en veterinärmottagning. 

– Ring veterinären i tid! Det finns alltid någon att ringa, men under sommaren kan det ta längre tid än vanligt att komma fram, säger Catharina Schepens.

Li Hedenström arbetar som kommunikationsansvarig på SLU Universitetssjukhuset (UDS) och poängterar vikten av att tänka förebyggande.

– Det är viktigt att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt. Många djursjukhus har otroligt mycket rådgivning och fakta på nätet.

Under pandemin är det många som skaffat ett husdjur för första gången, men både nya och gamla djurägare tjänar på att vara pålästa.

– Olyckan kan alltid vara framme, men med kunskap ökar man chanserna att förekomma, säger Li Hedenström. 

undefined
Li Hedenström, kommunikationsansvarig på SLU Universitetssjukhuset, rekommenderar alla djurägare att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt.

Hon rekommenderar att vara uppdaterad och ha koll på sjukdomar och deras symtom.

– Exempelvis bör man hålla sig uppdaterad gällande var och när det är algblomning för att undvika förgiftning samt ha koll på rekommendationer gällande utfodring och motion som minskar risken för magomvridning hos hundar. Men, det kan också handla om att lära sig vart huggormar bor och undvika de områdena.

Smådjursklinikens akutmottagning vid UDS har i sommar öppet kl.07–22 alla dagar i veckan. Hästkliniken och den ambulatoriska kliniken har öppet dygnet runt. Distriktsveterinärerna har alltid veterinärer i beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!