Hårt tryck på akutens sjukvårdstält

Ett gult tält kan vara räddningen när gränsen har passerats. Här finns hjälp för de som blivit så berusade att de inte längre kan ta hand om sig själva.

Frida Karlsson, biträdande avdelningschef för akutmottagningen, håller koll på behoven i sjukhustältet. Här i samspråk med en av ordningsvakterna som finns till hands om det skulle bli stökigt.

Frida Karlsson, biträdande avdelningschef för akutmottagningen, håller koll på behoven i sjukhustältet. Här i samspråk med en av ordningsvakterna som finns till hands om det skulle bli stökigt.

Foto: Catrin Pihl

Uppsala2023-04-30 20:38

I tältet, som slagits upp utanför akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset, finns sängplatser, sjukvårdsutrustning, en läkare, en sjuksköterska och en undersköterska. Redo att ta hand om de som blivit alltför fulla när Uppsala firar sista april.

– Just nu har vi tre patienter här, men vi väntar betydligt fler. I fjol tog vi hand om 19 personer, säger Frida Karlsson, biträdande avdelningschef för akutmottagningen, när UNT kollar läget klockan 15.30, en halvtimme efter att tillnyktringsenheten öppnat.

– Vi tar hand om dem som är vakna och talföra. De som är mer illa däran hamnar inne på akuten, säger hon.

undefined
Frida Karlsson har jobbat med tillnyktringsenheten i sjukhustältet på valborg i fem år. "Vi räknar med hårt tryck."

Bakom henne i tältöppningen gör sig en sköterska reda för att torka spyor. "Mår du bättre nu?", hörs någon fråga. 

De flesta som kommer hit kommer i polisbil. Under den halvtimme UNT finns på platsen kommer ytterligare en patient, en ung kille som får hjälp in i tältet och tacksamt sjunker ner på en brits.

Samtidigt lämnar en annan tältet och tar sikte mot dunket som hörs på avstånd. 

Frida Karlsson tycker att det märks att pandemin är bakom oss. 

– Det är mycket högre tryck nu och enligt polisen är det 100 000 människor ute på stan. Klart att det hamnar fler här då, säger hon.

Teamet har tagit höjd för att kunna öka bemanningen om det behövs.

– Vi har bra samarbete med polisen och tjänsteman i beredskap på regionen. När det är så många människor ute samtidigt ökar ju risken för att det ska hända olyckor eller andra allvarliga händelser också, så vi är beredda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!