"Hårt slag för sysselsättningen"

Sandvik Toolings varsel som drabbar 350 anställda i Gimo kommer som ett dråpslag för kommunledningen i Östhammar. Östhammars kommun höjer därför beredskapen rejält för att sätta in motåtgärder för att möta en väntat ökad arbetslöshet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-03-31 11:31
När näringslivschef Ulf Andersson kommenterar varslet låter han skakad.
- Ja, det är ju så oerhört många anställda som varslas. Det här beskedet hårt slag för sysselsättningen, säger han.
Såväl kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (c), som kommunchef Sten Huhta säger att kommunen tar mycket allvarligt på de konsekvenser som varslet på Sandvik i Gimo medför och vad en vikande konjunktur kan medföra på arbetsmarknaden och självfallet även på företagsklimatet i kommunen. I slutet av förra året skapade därför kommunen en så kallad varselgrupp som har till syfte att kartlägga effekter och samla åtgärder vid ett ökat antal varsel och uppsägningar på arbetsplatser i kommunen.

- Vi får inte underskatta effekterna av en vikande konjunktur och det är av yttersta vikt att samhällets aktörer samverkar och samagerar för att hitta lösningar. Det är därför en självklarhet för Östhammars kommun att genomföra flera av aktiviteterna tillsammans med grannkommuner, det lokala näringslivet och andra myndigheter som exempelvis Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, menar Jacob Spangenberg.
Kommunen ska göra insatser för att fler företag startas, både i branscher som är väl etablerade, och som har en lång tradition exempelvis inom tillverkning, handel och lantbruk - som i näringar där utvecklingen bedöms vara fortsatt stark, som turismen.

Kommunen kommer att möta behovet av den hjälp och det stöd som finns idag med bland annat vuxenutbildning och yrkesutbildning. Dessutom har Östhammars kommun beviljats stöd från Europeiska Socialfonden (ESF), för att genomföra ett treårigt projekt för att arbeta med matchning av arbetssökande och lokala företag.
Kommunens Näringslivsenhet har också ansökt om ESF-stöd för att genomföra ett omfattande kompetensutvecklande projekt, som riktar sig till industrier som drabbats av den vikande konjunkturen.

Stämningen bland personalen på Sandvik Tooling var tryckt efter beskedet som de fick av sina närmaste chefer klockan 9.45 på förmiddagen.
Berit Skoglund, som arbetat på Sandvik i Gimo i 32 år, säger beskedet kom som en total överraskning.
- Vi hade ingen aning om att det var på gång. Tvärtom trodde vi att våra uttag i tidsbanken skulle räcka för att rädda jobben. Vi har tagit ut av inarbetad tid och varit lediga två dagar i månaden.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om