Hur får man då till ett studentboende på bästa sätt? Det finns många olika vägar. Och förmodligen lika många olika sätt att bo. Egen etta, dubblett, triplett, inneboende eller korridorrum. Alla bostadsformer har sina för- och nackdelar.
Såväl privata bostadsbolag, studentnationerna som en rad olika stiftelser erbjuder studentbostäder. Bostadsbristen för studenter i Uppsala är välkänd och långtifrån något nytt fenomen, men problemen går lite i vågor från år till år.
Just nu ökar antalet inskrivna studerande och de bostadsansvariga både på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och vid Uppsala universitet räknar med ett ovanligt högt tryck under hela hösten.
– Vi märkte en skillnad redan förra året. Många börjar höra av sig redan under april månad för att se hur läget ser ut, säger Birgitta Johansson, expeditionsansvarig på Stiftelsen Ultuna Studentbostäder som har 364 bostäder i området för studenterna på SLU.
Ett nytt, samlat försök att bemöta bostadsproblemen i Uppsala görs i år med bostadsportalen Studentboet, driven av Uppsala universitets studentkår men finansierad av kommunen och universitetet.
– Portalen har skapats för att det ska bli lättare att hitta till en studentbostad. På sajten får man en samlad överblick över alla lediga bostäder hos bostadsaktörerna i Uppsala, men tanken är att portalen inte bara ska vara en förmedlare utan också en guide till studentboendet överhuvudtaget, berättar Josefine Björlingsson, bostadsansvarig på studentkåren.
Det inkluderar information om vad som gäller vid till exempel kontraktskrivning, flyttstädning, slitage och andra viktiga frågor när man hyr ett rum eller lägenhet. Något som inte minst är viktigt för att undvika konflikter eller missförstånd med sin hyresvärd, betonar Josefine Björlingsson.
Vid sidan av Studentstadens över fyra tusen bostäder, som sedan 1 juli ägs av Fjärde AP-fonden, är det hos studentnationerna som flera av de dominerande bostadsaktörerna finns. Thomas Hansson är hyresvärd på stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder med över 450 studentbostäder. Hans råd är att hålla alla dörrar öppna.
– Om du står utan bostad vid terminsstarten så börja titta efter hos släktingar och vänner, på bostadssajter, Blocket eller liknande, så mycket som möjligt. All kontaktkänning är bra, kan man bara få något temporärt så brukar det lösa sig sedan, säger han.
Särskilt som ny student i stan gäller det att inte vara alltför kräsen med bostadsformen, betonar han. Trenden de senaste åren har annars varit att korridorboendet minskat en aning i popularitet till förmån för de mindre lägenheterna.
Birgitta Johansson berättar om en liknande bostadsefterfrågan i Ultuna.
– Helst vill de nya studenterna här ha egna lägenheter, men det är väldigt svårt att komma hit och få en lägenhet direkt. Men det går att göra karriär, kanske börja med ett korridorrum först för att sedan byta upp sig när man varit här ett tag, säger hon.
Många väljer dock att stanna kvar i korridoren under studenttiden – helt enkelt för att de trivs så bra. Samhällsvetarstudenten Emma Hansson är en av dem.
– Det är perfekt att komma till en korridor som ny student, man lär känna mycket folk direkt och behöver aldrig vara helt ensam. Det är nog viktigt för många, säger hon.
Hårt jobb hitta bostad
Terminsstarten har varit kärv för studenter som sökt boende. Uppsala studentkår har vittnat om att det till och med funnits studenter som tvingats sova utomhus. Att det är trängsel på vandrarhem är annars ingen nyhet.
Studentstaden, cirka 4 000 lägenheter, korridorrum, dubbletter m.m.
Studentnationerna, varierande antal bostäder. Norrlands nation har störst utbud med 772 bostäder varav 568 rum. Därefter Västmanlands-Dala Nation. Medlemskap i nationen är ett krav.
Uppsalahem, kommunens bostadsbolag, har drygt 300 studentlägenheter.
Stiftelsen Ansgarsgården, förtur för kyrkligt engagerade. Rum/lägenheter för cirka 120 hyresgäster.
Stiftelsen Waldenströmska studenthemmet.
Stiftelsen Fjellstedtska studenthemmet.
Stiftelsen Nykterhetsvännernas studenthem.
Stiftelsen Ultuna Studentbostäder, 364 bostäder i Ultunaområdet.