Härskartekniker i politiken

NYHETER. Endast 35 procent av ledamöterna i Sigtuna kommuns högst beslutande organ är kvinnor. Flera av dessa upplever sig illa behandlade av andra manliga politiker.

Uppsala2014-02-18 17:04

Härskartekniker är olika beteenden som människor använder mot varandra för att undertrycka och förhindra andra människor att utöva makt.

Lola Svensson (S) har märkt att sådana tekniker används mot kvinnor i fullmäktige.
– Bland annat märks det när det är kvinnor uppe i talarstolen, då är det inte lika tyst i salen eller så går man ut. Det är beklagligt. Både männen och kvinnorna är valda av kommuninvånarna i vår kommun och ska respekteras på lika villkor, säger hon.

Anna Johansson (S) känner igen sig. Hon har märkt att män börjar bläddra i sina papper, läsa tidningar eller viska med sina manliga kolleger när en kvinna går upp och talar.
Hon har också hört män drar skämt på bekostnad av kvinnor och helt ignorera kvinnors frågor.
– Jag har retat upp mig ett antal gånger och varit på väg att begära ordet och säga att jag inte tolererar de härskartekniker som föregår, säger hon.

Själv har hon blivit utsatt för förminskande beteenden från män under flera sammanträden.
– En gång skulle jag ha ett anförande och halva fullmäktige gick ut. Antingen var det mig det berodde på eller så vara alla väldigt fikasugna just då. En gång var jag beredd att avbryta och säga ”nu får ni hålla käften för det är jag som har ordet”. Då var det bara ett sorl i hela salen, säger hon.

Louise Skeppare (M) säger att hon inte känner sig annorlunda behandlad av män. Men hon har märkt att en del yngre kvinnor i hennes parti inte vågar gå upp i talarstolen:
– Man måste verkligen ha på fötterna. Och det tar ganska lång tid innan man är där, säger hon.

En gång i tiden var även hon nervös för att prata i fullmäktige. Och hon har själv utsatts för angrepp, även om hon inte ser det som könsrelaterat.
– Det var till mig Anders Johansson (kommunalråd, red anmärkning) sa att jag skulle veta hut, säger hon.

Gun Eriksson (S), ordförande i kommunfullmäktige, tycker att alla har ett gemensamt ansvar för att politiken ska bli jämlikare.
– När det finns män som är väldigt dominanta så är det svårt för många, särskilt unga kvinnor att komma upp, säger hon.

Både Lola Svensson (S) och Anna Johansson (S) har diskuterat hur man kan lyfta frågan om härskartekniker. Och även Moderaterna, som endast har fem kvinnor av 14 ledamöter, vill se förändring.
– Vi behöver kvinnor. Vi ser på saker på ett annat sätt. Det bästa sammansättningen är en blandning av män och kvinnor och yngre och äldre, säger Louise Skeppare (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om