Bakgrunden till länsstyrelsens beviljade tillstånd, som enbart omfattade Botaniska trädgården, var att hungriga harar ofta kom på oönskat besök i trädgården. Men Mats Block, trädgårdsdirektör på Botaniska trädgården, säger att problemet avstannat sedan hararnas möjligheter att få utlopp för sin förkärlek för lindhäcksplantorna minskat drastiskt.
– De tog sig igenom de inhängnande plastnät som omgav lindarna, men efter att vi bytte till metallnät har det inte blivit några skador där. Mitt på sommaren finns det också annat att äta. Just nu har vi inga bekymmer med hararna, säger Mats Block.
Hararna har visserligen också festat på kål och ginst, men eftersom de växterna så småningom återställs är det inte lika problematiskt.
– Kål växer ju om varje år. Ginsten kan bli ful som tusan något år men kommer sedan tillbaka i samma skick som innan. En lind har å sin sida ett helt annat värde och är mycket svårare att få tillbaka efter att den skadats, säger Mats Block.
Hittills har bara ett par harar avlivats.
– Jag kan inte ge något exakt svar men jag vet att det sköts två stycken i ett tidigt skede. Sedan dess har det varit lugnt.
Två jägare är alltid involverade när en hare ska skjutas i Botaniska trädgården – en som avlossar skottet och en som ser till att obehöriga håller sig på avstånd. Efter att haren avlivats används de i träning med jägarnas jakthundar.
UNT har tidigare rapporterat om att 2019 verkar vara ett riktigt harår. Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, beror det antagligen på främst två faktorer: liten utbredning av infektionssjukdomen harpest och avsaknad av rovdjur.
– De kan få flera kullar på ett år och har därför möjlighet att öka väldigt snabbt om de klarar sig från sjukdomar och rovdjur, säger han.