Konkurrens från andra luftvägsvirus pekas ut som en orsak till att den nya deltavarianten för tillfället försvunnit i Uppsala län. Region Uppsala har testat brett för olika smittor, men inte hittat ett enda fall där en person samtidigt varit smittad av två olika virus.
Det här är ett känt fenomen kallat viral interferens. När en infektion drar i gång svarar kroppen med ett tidigt försvar som gör att det är svårare för andra virus att infektera.
Det här väcker frågan om rådet att stanna hemma vid symtom som gäller även dem som fått två vaccindoser egentligen är kontraproduktivt när man vill komma åt spridningen av covid-19.
Kåre Bondeson, överläkare vid infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, säger att alla har ett ansvar att hålla nere infektionsrisken, även när det inte är pandemi.
– Det finns individer i omgivningen som är särskilt känsliga, och man kan inte utesluta att det kan få stora konsekvenser, säger han.
Själva grundfrågan duckar han dock och hänvisar till Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, säger att det är en intressant frågeställning.
– Vi anser inte att det är ett värde att gå omkring och sprida sjukdom. Det finns mycket teoretiska resonemang om det här som kallas viral interferens. Men helt säkra är vi inte hur mycket det skyddar när man har en annan infektion.
Men även om skyddet inte är hundraprocentigt, är det inte bättre att sprida ett harmlöst förkylningsvirus för att hålla nere spridningen av covid-19?
– Det är ett teoretiskt resonemang som är intressant, men det är inget vi kan basera myndighetsrekommendationerna på.
Man säger nu att covid-19 kommer att vara en smitta vi kommer att få leva med under lång tid framöver.
Hur påverkar det här skolelever och grupper som inte har möjlighet att arbeta hemifrån? Ska de för lång tid framöver stanna hemma vid lindriga förkylningar?
– Det här är en fråga vi tittar noga på. Men just nu har vi så pass mycket smittspridning att vi håller kvar vid det här. Och det är möjligt att det kan komma förändringar både när det gäller barn och vuxna när det gäller den här frågan.
Karin Tegmark Wisell säger att kunskapen har ökat under pandemin, och förmodligen kommer att fortsätta öka.
– Förhoppningen är att vi inom kommande år kommer att ha mycket större kunskaper inom det här fältet.