Med anledning av att det observerats många harar i centrala Uppsala kontaktade UNT en av kommunens stadsjägare.
– Ja, det har jag märkt. Det gjorde jag nog redan förra året vill jag påstå, säger Torbjörn Röste, viltvårdare som anlitas av Uppsala kommun.
Vad som ligger bakom den ökade populationen av harar finns det inget absolut svar på. En teori är att antalet rovdjur minskat.
– En enkel förklaring är att det är rävskabb. Det kan också vara så att det varit gynnsamma förhållanden när de fått ungar.
Enligt Torbjörn Röste så har det också skett en ökning av bäver. Samtidigt märks en minskning av råka, klippduva och vildsvin i staden.
På Länsstyrelsen kan man inte bekräfta om det skett en ökning av hare och bäver inne i Uppsala.
– Det är yrkesjägarna som har bäst koll på utvecklingen i stan. Det görs inga inventeringar av bäver och hare egentligen, särskilt inte inne i stan, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.
Generellt sett är harar kända för att ha populationer som ökar och minskar väldigt kraftigt.
– De har inte så mycket predatorer som jagar dem inne i stan, så det kan säkert ha ökat, säger Sebastian Olofsson.
När det gäller minskningen av antalet vildsvin i staden så har inte Länsstyrelsen heller där någon statistik. I ett bredare geografiskt perspektiv så tycks det dock stämma.
– Tittar man på hela länet så finns det signaler från flera håll att vildsvinen har minskat på många håll i länet. Sedan kan ju stammarna öka lokalt på sina håll, men det är många som jag har pratat med som säger att vildsvinsstammen gått ner en del senaste året.
Både Torbjörn Röste och Sebastian Olofsson berättar även att det är vanligt att folk plockar upp djurungar från marken och tar med hem. Detta ställer till med problem.
– Främst under våren så är det ganska vanligt att folk hittar djurungar ute som de tycker ser övergivna ut. Det kan till exempel vara en fågelunge som fallit ner från sitt bo som man plockar med hem och försöker ta hand om, säger Sebastian Olofsson.
Enligt djurskyddslagstiftningen så är det förbjudet att ta hem och försöka ta hand om vilda djur.
– Det är ju väldigt behjärtansvärt, men i de allra flesta fall så är inte ungarna övergivna. Det absolut bästa är att låta djurungarna vara kvar där man hittar dem. För ofta finns det en mamma som kommer dit någon eller några gånger per dygn och matar ungen.