Diskussionen om elevernas arbetsmiljö startade för ett par år sedan då Arbetsmiljöverket mer noggrant började kontrollera de regler som gällt sedan länge. Skolan är ansvarig för elevernas arbetsmiljö även under praktiken, och ska göra en riskbedömning inför att eleverna ska ut på prao.
200 skolor i landet har hittills fått påpekanden om brister i de här riskanalyserna. Det har dock inte varit så allvarliga brister att Arbetsmiljöverket utfärdat några förelägganden om prao. Men det har fått flera kommuner att helt sonika ställa in praon, eftersom man inte anser sig ha resurser och möjlighet att ta ansvar för eleverna ute på arbetsplatserna.
Lars Romanus, chef för de kommunala grundskolorna, anser dock att kraven inte innebär att rektorn eller någon annan representant från skolan måste åka runt till varje enskild praoplats.
– Vi har skickat ut en blankett man ska använda när man har elever ute på praktik. Jag tycker att man kan föra kommunikationen på ett annat sätt än att åka ut rent fysiskt om man litar på varandra, säger han.
Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket håller med.
– Enligt reglerna ska skolan ta del av praktikplatsens arbetsmiljöarbete. Och där har man kanske tolkat oss som att man ska gå ut till varje arbetsplats rent fysiskt. Men det finns ett tolkningsutrymme hur det de facto ska gå till, säger Adam Jansson.
Han menar att en riskbedömning inte behöver vara så komplicerad och mycket väl kan utmynna i att det inte finns några risker.
– Svaret när vi gör påpekanden kan vara att man lägger ner verksamheten, då är riskerna borta. Vi kan inte ha några åsikter om det. Men personligen tycker jag det är tråkigt om man väljer den vägen eftersom jag har förstått att det här är uppskattat bland eleverna, säger Adam Jansson.