Hårdsatsning på jobb åt socialbidragstagare
Uppsala kommun gör en hårdsatsning för att bryta det långvariga socialbidragsberoendet. Det finns i dag drygt 900 personer som haft bidrag i tio månader eller mer. Genom motiverande samtal ska de förmås ändra sin tillvaro.
— Målet är att bryta bidragsberoendet för 20 procent av 200 personer i den här gruppen. Men det är en mycket svår grupp att jobba med, säger Ove Ellenius chef för den nystartade rehabiliteringsenheten.
För att klara det har socialtjänsten samlat sina resurser. Kontoren i Gottsunda och Ling har lagts ned. All verksamhet har koncentrerats till gamla polishuset i centrala Uppsala och delats upp i fyra olika enheter där rehabilitering är en.
— Vi ser inte längre geografiskt på våra klienter utan utgår från vars och ens problembild och behov. Det är något helt nytt, säger Ove Ellenius.
Som en del i omorganisationen har utbetalningarna av socialbidrag rationaliserats. De resurser som frigörs används bland annat för rehabilitering. Varje handläggare kommer bara att behöva arbeta koncentrerat med trettio ärenden. Ekonomiska frågor lyfts bort. Det innebär att de får mycket mer tid för varje klient. Tidigare kunde de ha upp till sjuttio ärenden.
I ett inledningsskede ska socialtjänsten kartlägga klienternas behov, förutsättningar och vad de själva vill. Det är en process som kan ta upp till ett år.
— Sedan måste vi visa resultat. Man har provat ett liknande arbete i Göteborg och där var det lyckosamt, säger Ove Ellenius.
Rehabiliteringen handlar om att ställa tydligare krav. De bidragsberoende ska förmås ändra sin tillvaro genom "motiverande samtal".
— Vi ska i första hand bedöma varje persons arbetsförmåga. Men vi kommer också att titta på hela människan, familj, arbetsliv, barnens situation och personliga problem, säger socialsekreterare Ann-Kathrine Gustafsson som kommer att jobba praktiskt med gruppen.
I gruppen finns personer som inte stått till arbetsmarknadens förfogande och som arbetsförmedlingen aldrig träffat. Dessutom har en stor del utländsk bakgrund och kanske aldrig varit ute på den svenska arbetsmarknaden.
— Då tar det tid. Man behöver stöd och motivation för att förändra sitt liv. Om man sökt många jobb och inte ens fått ett svar så är självförtroende lågt.
Att socialtjänsten valt just 25-45 åringar beror på att den gruppen anses ha störts chans på arbetsmarknaden. Men gränserna är inte knivskarpa.
— Man kan vara 49 också, allt beror på individens förutsättningar, säger Ove Ellenius.
Den tjugonde januari startade verksamheten. Elva personer kommer att arbeta med rehabiliteringen.
FAKTA socialbidragskostnader 2005
Förra året ökade socialbidragskostnaderna med 6 procent till 159,8 miljoner kronor i Uppsala kommun. Totalt fick 5057 hushåll ekonomiska insatser i någon form.
Antal hushåll med socialbidrag var 3792 stycken
varav 0-24 år: 954 hushåll
varav 25-44 år: 1744 hushåll
varav 45-64 år: 920 hushåll
varav 65 år och äldre: 174 hushåll
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!