Hårdare tag mot fusk med forskare
Nu blir det hårdare tag för att bli kvitt problemet med att utländsk arbetskraft utnyttjas genom stipendier på ett regelvidrigt sätt. Det lovar Uppsala universitets ledning.
I en anmälan till Högskoleverket beskriver en kinesisk student hur han kom till Sverige i tron att han skulle få doktorera hos professor Jyoti Chattopadhyaya. Väl här krävdes flera års arbete i laboratoriet och flera publicerade vetenskapliga artiklar, innan en plats på forskarutbildningen ens kunde komma i fråga.
Tar avstånd
Uppsala universitet tar nu i ett yttrande till Högskoleverket avstånd från hur professorn på det här sättet använt sig av vad han kallat gäststudenter och gästforskare. Att låta personal arbeta under en prövotid där man ska visa sig duglig nog för att doktorera är emot universitetets regler. Det här kan inte accepteras och professor Jyoti Chattopadhyaya har informerats om detta, skriver universitetet.
Stärkta rutiner
På senare år har naturvetenskapliga fakulteten infört vissa ekonomiska regleringar för att stävja missbruket av utländsk arbetskraft. Nu tänker universitetet "stärka rutinerna ytterligare för att minimera risken för upprepning av liknande händelser". Vad betyder det?
-Vi inför exempelvis en obligatorisk årlig utbildning av alla professorer som har ansvar för forskarutbildningar. I vår värld är det en mycket handfast åtgärd att kräva att alla ska komma och lyssna, säger Roland Roberts, professor och ansvarig för forskarutbildningsfrågorna på fakulteten.
Stärkt samarbete
Men viktigast är att stärka samarbetet med doktoranderna, menar han.
-Vi har bett doktorandrådet om hjälp att vara våra ögon ute i verksamheten. De som utnyttjas är ofta för rädda för att berätta för oss på högre nivå. I stället krävs en personlig kontakt med någon de litar på, säger Roland Roberts.
Enligt flera uppgifter till UNT har det varit känt i åratal att Jyoti Chattopadhyaya utnyttjat utländska stipendiater.UNT har i en veckas tid sökt universitetets rektor Anders Hallberg för en kommentar, men han har hänvisat till yttrandet till Högskoleverket där detta inte berörs.
Tidigare rektor Bo Sundquist, som även varit dekan för den naturvetenskapliga fakulteten, vill inte heller kommentera uppgifterna.
Nuvarande dekanen Jan-Otto Carlsson säger att han fick kännedom om problemen först i vintras.
Andra konstigheter
Misstankar om att utländska stipendiater utnyttjas vid andra institutioner har också funnits.
-Vi har haft andra konstigheter inom den biologiska sektionen tidigare, där även bioorganisk kemi finns. Men jag har förhört mig med sektionsdekanen som säger att det inte finns några kända problem i dag. Men vi kan inte garantera något, säger Roland Roberts.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!